Els 10 arguments per la independència d’Escòcia

  • 'Yes Scotland' fa un vídeo i un document que resumeix les idees força de la campanya pel sí

VilaWeb
Redacció
09.06.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La campanya civil per la independència d’Escòcia, coordinada per la plataforma ‘Yes Scotland‘, ja fa mesos que treballa en ple rendiment per arribar al setembre del 2014 amb opcions de guanyar el referèndum. La pugna entre partidaris i detractors de l’estat escocès es fa majoritàriament amb idees i arguments, encara que els pro-britànics han engegat també la campanya de la por. Els independentistes escocesos fan córrer des de final de maig un resum de 10 arguments a favor de la independència d’Escòcia. N’han editat un full volant i un vídeo. Us oferim el vídeo original i la traducció dels deu punts del document:

1. Ser independents vol dir que el poble d’Escòcia serà responsable del futur d’Escòcia. Junts, ens preocupem més de la nostra nació, perquè ningú més farà més bona feina que nosaltres perquè Escòcia sigui un èxit.

2. Si Escòcia vota que sí, el primer parlament independent serà elegit el 2016 –tindrem un govern que haurem votat, a diferència d’ara, que tenim un govern a Londres que no té el suport de la majoria d’electors escocesos.

3. Escòcia paga per la seva pertinença al Regne Unit. Rebem un 9,3% de la despesa, però contribuïm amb un 9,6% dels impostos del Regne Unit. Tenim una posició financera més forta que la resta del Regne Unit, amb un volum de 510 lliures per persona l’any passat –que són més de mil lliures per cada família escocesa. Com a país independent, aquests diners es quedarien a Escòcia.

4. Escòcia ja paga per tots els serveis públics que necessitarem com a país independent –no haurem de començar de zero. No obstant, els diners es gastaran a Escòcia, en lloc de Londres, creant milers de llocs de treball escocesos.

5. Amb independència ens estalviarem algunes de les despeses del Regne Unit –la despesa de la posada en marxa serà sufragada pels 250 milions de lliures anuals que no haurem de pagar per les armes nuclears del Regne Unit i els 50 milions de lliures que ens costen els polítics de Westminster.

6. Escòcia continuarà pertanyent a la Unió Europea. La legislació europea no permet que Escòcia sigui expulsada unilateralment per la independència. Així com la legislació europea impedeix que Escòcia sigui obligada a unir-se a l’euro. Seguirem fent servir la lliura com ara.

7. Escòcia té el 25% de l’energia eòlica marina i del potencial de l’energia mareomotriu de la UE . El 2020 la nostra energia renovable pot arribar a generar exportacions per dos mil milions de lliures anuals i el 2050 el valor de l’electricitat de l’energia renovables marines pot ser de catorze mil milions de lliures.

8. Escòcia no necessita petroli per ser independent, però el nostre petroli i els recursos de gas tenen un valor de més d’un miler de milions i ens dóna un coixí de seguretat per al futur. L’any passat es va fer el rècord d’inversió al Mar del Nord; la companyia BP va dir que esperava que el Mar del Nord podia donar petroli i el gas 40 anys més, com a mínim.

9. El govern britànic no inclou el petroli i el gas, quan es parla de les finances d’Escòcia. Però, si incloem el petroli i el gas en els nostres comptes, som el sisè país més ric per càpita del món desenvolupat.

10. Escòcia té una gran quantitat de talent –per la nostra mida, tenim més universitats de nivell mundial que qualsevol altra nació i la nostra investigació és al capdamunt de la classificació mundial. Tenim el talent, l’enginy i els recursos per prosperar. La qüestió no és si ens podem permetre ser independents, sinó per què Escòcia no té més èxit donades les fortaleses que tenim com a nació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any