Berta Puig, estudiant premiada: ‘En Wert es va anar posant neguitós’

  • L'única estudiant gironina 'cum laude' que ahir era a Madrid explica com va viure els desaires a l'acte de lliurament de diplomes

VilaWeb
ACN
05.06.2013 - 17:25

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El curs 2009-2010 es va llicenciar en logopèdia a la Complutense de Madrid amb una nota mitjana de 9,26. Berta Puig, una gironina de 29 anys, és una de les estudiants guardonades pel ministeri espanyol i ahir era a l’Auditori de Madrid per a rebre el diploma. La seva manera de protestar contra la política del ministre Wert va ser parlant-hi clar i català.

‘Quan em va lliurar el diploma, li vaig donar les gràcies en català per dir-li de manera suau que ens maltractava’, explica. El ministre li va dirigir un mig somriure i Puig creu que va entendre la crítica. Durant l’acte, assegura que va veure Wert neguitós unes quantes vegades, sobretot quan els guardonats es negaven a donar-li la mà.

Berta Puig viu a Girona. Llicenciada en filologia hispànica, ara fa tres cursos que va acabar la diplomatura de logopèdia a la Universitat Complutense de Madrid. La nota mitjana del seu currículum (un 9,26) li ha fet merèixer un dels 54 premis, amb una dotació de 3.300 euros, atorgats pel Ministeri d’Educació espanyol. En total, durant l’acte es van atorgar unes cent trenta distincions (entre premis, mencions i accèssits).

Juntament amb la resta dels guardonats, ahir era a l’Auditorio Nacional de Música de Madrid. Però el fet destacat de l’acte van ser els desaires dels universitaris al ministre. Sis dels estudiants ‘cum laude’ van evitar d’encaixar-hi la mà, alguns altres van cridar consignes contra la LOMCE i un grup es va presentar a l’auditori vestit amb samarretes verdes reivindicatives.

L’objectiu era fer palès el rebuig a la política estatal de retallada de beques i l’apujada de taxes. I es va fer ben palès: ‘Veies com, a mesura que li anaven fent lletjos, Wert es mostrava cada cop més neguitós, perquè hi havia estudiants que li giraven la cara quan els anava a fer dos petons’, explica.

Aprofitar l’oportunitat

Berta Puig, que, malgrat el seu currículum, no ha trobat feina i es dedica a fer classes particulars, va pujar a l’escenari poca estona després de començar l’acte. Quan va veure que era el ministre qui li lliuraria el premi, va decidir de no deixar passar l’oportunitat.

‘Sóc professora i, a més, catalana; per això, tota la seva política educativa m’afecta el doble –explica–. Vaig voler aprofitar el moment per reivindicar els meus orígens i dir-li de manera suau que ens maltractava.’

Berta Puig explica que, quan el ministre li va donar el diploma i li va dir un ‘enhorabuena’ en espanyol, ella li va respondre amb un ‘moltes gràcies’. ‘Com a catalana, la manera de fer del ministeri em dol; per això, de manera respectuosa, volia dir-li que sóc catalana i que no he tingut cap problema per tenir una bona educació. I amb més motiu em volia reivindicar, perquè he passat tres anys a Madrid i m’he llicenciat en filologia hispànica’, diu.

‘Ens falta al respecte’

De mica en mica, les protestes van anar augmentant. ‘Entenc que la gent aprofités l’acte i la proximitat amb el ministre per manifestar el seu rebuig i dir que no estaven d’acord amb la nova llei d’educació’, explica. Per ella, la LOMCE fa que tot el sistema educatiu sigui elitista. I considera que tant la llei com el fet que el català de la Franja s’hagi denominat LAPAO ataquen la nostra identitat.

Tornant a l’acte, Berta Puig s’aparta, en algun punt, de la manera com van actuar els estudiants. ‘En alguns moments, la situació va ser incòmoda i fins i tot violenta; potser les maneres de protestar no van ser prou adequades, tot i que és cert que Wert també ens falta al respecte amb la llei’, diu.

Finalment, recorda un comentari que el ministre va fer arribar a la secretària d’estat d’Educació, Montserrat Gomendio, i que ella va poder copsar. ‘Li va dir que, a sobre que ens donaven un premi, li faltàvem al respecte.’

 

VÍDEO: Els millors universitaris espanyols es neguen a donar la mà al ministre Wert

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any