04.06.2013 - 06:00
Pregunta enviada per Dídac Corominas (Girona). Respon Fernando Sapiña (Institut de Ciència dels Materials. Parc Científic, Universitat de València):
Tant l’aigua potable com l’oli d’oliva estan constituïts bàsicament per un determinat tipus de molècules: d’aigua en el primer cas i de triacilglicerols (coneguts col·loquialment com triglicèrids) en el segon. És cert que l’aigua i l’oli d’oliva contenen substàncies dissoltes, però en quantitats tan menudes que a penes influeixen en el comportament d’aquests líquids al refredar. Però, mentre que a l’aigua tenim un únic tipus de molècules, en l’oli d’oliva tenim diferents tipus de molècules de triacilglicerols i, per això, mentre que l’aigua passa de líquid a sòlid a 0ºC, en l’oli d’oliva tenim un rang de temperatures (de 23 a 5,5ºC) en el qual es produeix la solidificació al refredar.
En el líquid, les molècules d’aigua, H2O, estan en continu moviment: giren, es desplacen, reboten. En fase gasosa, les molècules estan molt allunyades unes d’unes altres però, en el líquid, estan molt pròximes a causa de les forces d’atracció que existeixen entre elles. A mesura que anem refredant l’aigua, les molècules es van movent cada vegada més a poc a poc fins que, quan la temperatura és de 0ºC, el líquid es transforma en un sòlid. En el gel, les molècules d’aigua ja no es desplacen ni giren: estan en repòs, ordenades. No obstant això, en el gel encara hi ha moviment: els àtoms d’hidrogen oscil·len al voltant de les seues posicions d’equilibri, i aqueixes oscil·lacions són menors quant menor és la temperatura del gel. La temperatura de congelació d’un líquid depèn, per tant, de la magnitud de les forces d’atracció entre les molècules que el constitueixen.
Llig la resposta sencera a la web de Mètode.
Si vols participar en la secció «Els perquès de Mètode», envia’ns la teua pregunta sobre qüestions científiques amb una fotografia al correu metode@metode.cat. Si resulta seleccionada i publicada, un expert en la matèria la respondrà de forma senzilla i divulgativa, i a més aconseguiràs com a regal la nostra última monografia, ‘Herbari. Viure amb les plantes’.
Enllaços
Array