El pla B de l’ANC: Què és i com s’exerceix el ‘dret de petició’?

  • Promou que els catalans demanin al Parlament una declaració d'independència fent ús del dret de petició

VilaWeb
Redacció
22.05.2013 - 18:15

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha donat el tret de sortida a una campanya que promou que els catalans demanin al Parlament que esgoti totes les vies per celebrar la consulta i que, en cas que aquesta no s’autoritzi o que l’Estat no accepti el resultat, declari unilateralment la independència. La iniciativa es basa en el dret de petició que reconeix la legislació catalana, espanyola i internacional i que permet als ciutadans demanar a qualsevol administració que actuï en una matèria que afecta el seu interès o el del conjunt de la societat i que s’ha legislat.

Segons la presidenta de l’ANC, Carme Forcadell, la campanya busca que la societat civil acompanyi i comprometi el govern i el parlament en el procés del dret a decidir.

En el mateix moment en què a la cambra catalana s’iniciava el tràmit parlamentari de la llei de consultes, l’Assemblea Nacional Catalana ha presentat i donat el tret de sortida a l’eina que ha dissenyat per “ajudar” i posar el seu gra de sorra perquè es pugui portar a terme la consulta. Es tracta de la campanya ‘Signa un vot per la independència’, a través de la qual s’anima als catalans a exercir el seu dret de petició davant el Parlament. La petició concreta no és altra que instar la cambra catalana a esgotar totes les vies per fer possible la celebració de la consulta no més tard del 31 de maig del 2014. A més, s’insta els representants electes catalans a que, en cas que aquesta fracassi perquè el govern espanyol no l’autoritzi o no accepti els resultats, declarin unilateralment la independència de Catalunya.

Aquesta darrera petició s’adreça no només als diputats al Parlament, sinó també als diputats i senadors a les Corts espanyoles i als alcaldes i regidors dels municipis catalans. Segons Agustí Carles, membre de la sectorial de juristes de l’ANC, s’ha fet així perquè no es pot descartar, segons ell, que l’Estat suspengui l’autonomia catalana i, en aquest cas, el Parlament no tindria competències però els representants legals dels catalans continuarien sent-ho.

La recollida de signatures s’ha iniciat aquest mateix dimecres i ha estat la pròpia Forcadell qui l’ha inaugurat en el mateix acte de presentació. Podran signar -només presencialment- majors de 16 anys i tant catalans com espanyols i estrangers. El paper de l’ANC serà únicament fer de dipositària i fer arribar totes les peticions el mateix dia al Parlament. Segons els responsables de la campanya, no s’ha previst una data de presentació de les signatures perquè aquesta és només una eina que es farà servir en cas que la llei de consultes no tiri endavant o que el govern espanyol no accepti els resultats de la consulta.

Carles ha explicat que el dret de petició està reconegut a la legislació catalana, espanyola i internacional. En el cas català, el Parlament ha de tramitar la petició a través de la comissió de peticions i donar una resposta en el termini de tres mesos a partir de la presentació.

Forcadell ha remarcat que, amb aquesta campanya, l’ANC pretén que la societat civil participi del procés pel dret a decidir. L’objectiu últim, segons ha explicat, és que els catalans donin suport al Govern i el Parlament,”que ja estan fent la seva feina”, ha declarat. A més, l’eina pot servir per comprometre al poder executiu i legislatiu amb la celebració de la consulta perquè posa una data clara.

La campanya es finançarà amb les aportacions dels mateixos signants, que, aportaran simbòlicament un euro. Amb aquests recursos també es finançarà una altra pota de la campanya, que té un caràcter internacional. Amb el nom de ‘From Catalonia to the world’, la iniciativa persegueix l’elaboració d’un argumentari que es pugui fer arribar a personalitats influents a nivell internacional que ajudin en aquest procés. Els responsables de la campanya han explicat que l¡objectiu és fer extensiu al món el coneixement de Catalunya “i la seva voluntat de ser independenti”, informar al voltant de la demanda de l’autodeterminació i “denunciar la situació de setge a la què l’Estat sotmet Catalunya”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any