Puyal: ‘Entre tots hem consolidat un estil propi de narrar en català’

  • L'equip de 'La TdP' organitza una festa per celebrar les dues mil transmissions de futbol en català

VilaWeb
Redacció
21.05.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Joaquim Maria Puyal ha arribat a les dues mil transmissions de futbol en català i, amb la temporada esportivament resolta, l’equip de ‘La Transmissió d’en Puyal’ de Catalunya Ràdio, la TdP, ho va celebrar ahir a l’antiga fàbrica Estrella Damm amb una festa que va comptar amb la presència de col·laboradors de les diverses etapes del programa. Puyal va dir que Catalunya es podia sentir orgullosa de l’estol de narracions que hi ha actualment en el conjunt de les emissores. I va celebrar que, entre tots, s’hagués consolidat ‘un estil de narrar en català que té personalitat pròpia i del qual Catalunya pot presumir’.

Des del 5 de setembre de 1976, amb un Barça-las Palmas, Puyal ha transmès més dos mil partits de futbol en català. La xifra la va atènyer el dia 16 de gener passat, amb la transmissió del Barça-Màlaga de quarts de final de la copa, des del Camp Nou.

A la festa hi van assistir noms destacats de les transmissions en el curs de tots aquests anys, com ara Eduard Boet, Isabel Bosch, Josep Lluís Merlos, Pilar Calvo i Ricard Torquemada. Puyal va agrair el suport als col·laboradors, oients i patrocinadors i es va mostrar orgullós que, al cap de més de tres dècades, ja sigui una evidència narrar el futbol en català.

La festa també va servir per a celebrar el darrer títol de lliga del Barça i per això es van fer sonar, amb la narració d’en Puyal, bona part dels gols d’aquesta temporada, a més de narracions històriques, com la final de Wembley del 92 o el gol d’Iniesta a Stamford Bridge.

També hi hagué música en directe, a càrrec dels grups Aqstics, Aisha Davis, Blaumut, els Catarres i Nina, que va posar la música a un ‘streptease’ del Pantera, un dels actuals col·laboradors del programa. La festa va ser transmesa en directe al programa Catalunya Vespre Esports, de Catalunya Ràdio.

Puyal, el mestre

Al marge d’aquests trenta-sis anys de ràdio, Puyal, que sovint rep el sobrenom de ‘mestre’, també fou l’ideòleg i presentador de programes d’èxit dels primers anys de TV3, com ara ‘Vostè jutja’ o ‘Un tomb per la vida’. A títol personal, el 1993 va rebre la Creu de Sant Jordi i l’any 2011 va ser designat Català de l’Any, un premi en reconeixement a la seva trajectòria (vídeo íntegre del discurs). També ha rebut quatre premis Ondas.

Durant la seva llarga trajectòria, Puyal ha deixat per a la història de la ràdio frases cèlebres com ara ‘Urruti, t’estimo’, quan el porter del Barça va aturar un penal que va fer guanyar la lliga del 1985. També és recordada la narració del gol que significava la primera Copa d’Europa del Barça el 1992: ‘Tocarà Stoitxkov, pararà Bakero i picarà Koeman’.

Més recentment, el ‘Pizzi sos macanudo’, en la remuntada del Barça contra l’Atlètic de Madrid en una eliminatòria de copa del 1997; el ‘Ja em puc morir’, que va pronunciar el 2005 quan l’afecció del Madrid aplaudia un gol de Ronaldinho; o el repetit ‘Encara Messi, encara Messi…’ del 2007, en la narració d’un dels gols de Messi que més vegades deu haver fet la volta al món, en un partit contra el Getafe.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any