El PP imposa el vet al nom de ‘País Valencià’

  • Aprova la proposició no de llei que prohibeix que reïxi cap iniciativa parlamentària amb aquesta denominació

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
15.05.2013 - 12:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Des d’avui és prohibit de fer servir el nom de ‘País Valencià’ a les Corts i al Consell. Ho ha aprovat el PP, que ha fet valer la seva majoria a les Corts Valencianes per tirar endavant la proposició no de llei que insta que les institucions i el Consell no tramitin cap iniciativa parlamentària o altres escrits que ‘no respectin la denominació oficial de Comunitat Valenciana o la substitueixi per una altra’ com País Valencià. La proposició ha estat aprovada amb els 47 vots del PP a favor i els 37 vots de l’oposició en contra.

El PP argumenta que és una resposta a una declaració institucional de l’Ajuntament de Barcelona del juny del 2012, que es referia als Països Catalans i al País Valencià. ‘El debat ja s’ha tancat i el va guanyar el poble valencià, tal com es plasma a l’estatut’, deia el vice-portaveu del PP al parlament, Rafael Maluenda. Però no té en compte que l’estatut fa referència dues voltes a ‘País Valencià’, i que aquest és el nom que empra habitualment una part de l’oposició i de la societat. 

Concretament, el preàmbul de l’Estatut del 2006 diu: ‘La Comunitat Valenciana va sorgir com a conseqüència de la manifestació de la voluntat autonòmica del poble de les províncies valencianes, després de l’etapa preautonòmica, a la qual va accedir en virtut del reial decret-llei 10/1978, de creació del Consell del País Valencià. Aprovada la Constitució espanyola, va ser en el seu marc on la tradició valenciana provinent de l’històric Regne de València es va trobar amb la concepció moderna del País Valencià i va donar origen a l’autonomia valenciana, com a integradora dels dos corrents d’opinió que emmarquen tot allò que és valencià en un concepte cultural propi en l’estricte marc geogràfic que abasta.’

Justament ara fa pocs dies que el Tribunal Superior de Justícia refusava de fer servir ‘País Valencià’ per a definir el territori i aconsellava de dir-ne ‘Comunitat Valenciana’. Per contra, avalava l’ús de ‘català’ per a referir-se a la llengua. 

 

Informació relacionada: 

Vídeo: El Bloc Jove publica un vídeo defensant l’ús de ‘País Valencià’

El TSJ valencià avala el nom de ‘català’ per a la llengua però refusa ‘País Valencià’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any