Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dijous  02.05.2013  12:19

Telemadrid compara la defensa de la consulta amb el nazisme i l'estalinisme

Diu en un reportatge que el discurs de CiU i ERC és tan manipulador com el dels totalitarismes

Men?ame
 

Telemadrid va emetre abans-d'ahir un reportatge sobre els eufemismes en el llenguatge polític, i va agafar d'exemple el discurs de dirigents nacionalistes catalans i bascs. Va comparar els discursos d'Artur Mas, Oriol Junqueras i Alfred Bosch defensant la consulta i el dret de decidir amb la manipulació dels règims totalitaris, com el nazisme i l'estalinisme. 'La propaganda estalinista ho va crear, els nazis ho van perfeccionar i avui s'apodera i ens articula sense que gaire gent en sigui conscient. És la perversió del llenguatge. El nacionalisme [basc i català] viu obsessionat per imposar el seu llenguatge', diu el reportatge.

'CiU i ERC intenten fer-nos empassar la seva consulta sobiranista', diu la periodista responsable del reportatge, Cristina Ortega, mentre apareixen imatges d'un retrat de Juan Carlos cremant-se. 'El que volen dir és ruptura', afegeix.

I demana l'opinió de suposats experts, com el sociòleg Amando de Miguel i el director del departament de Llengua de la Universitat Rey Juan Carlos, Fernando Vilches. 'Per als qui volen ocultar alguna cosa, el llenguatge és una magnífica arma per a manipular', diu Vilches, que encara afegeix que 'quan diuen que la consulta és perquè el poble decideixi en realitat volen preguntar: 'Ens n'anem, oi que sí?' 'Són mil anys d'història junts', acaba De Miguel.

El reportatge fins i tot diu que es parla de normalització lingüística quan en realitat es vol dir 'imposició del català'.

'Fer passar eufemismes per amagar el vertader significat de les paraules és una estratègia comuna, sobretot en polítiques totalitàries. Per a imposar un projecte no hi ha res com una bona pirueta semàntica', acaba dient la periodista de Telemadrid.