L’home agredit per la policia al Calderón perquè duia una estelada demana ajuda

  • La Fundació Catalunya obre un projecte de micromecenatge per recollir diners per al procés judicial

VilaWeb
Redacció
30.04.2013 - 10:51

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Jordi Mascort va ser agredit i amenaçat l’any passat per la policia per haver desplegat una estelada a l’estadi Vicente Calderón, durant la final de la Copa entre l’Athletic de Bilbao i el Barça. El van pegar durant més de vint minuts i després el van portar a la comissaria, on va passar la nit al calabós. L’home va presentar una querella criminal contra els agents implicats en l’agressió, però no té prou diners per a pagar les despeses judicials del procés. Per això, a través de la Fundació Catalunya, han obert un projecte a la web de micromecenatge Tot Suma per recollir l’import necessari.

Mascort, de trenta-quatre anys, va desplegar una estelada en el moment que l’estadi rebia amb una xiulada multitudinària l’hereu de la corona espanyola. No va tenir temps ni de pensar: una colla de policies el va enganxar per darrere i va començar un malson que va durar moltes hores.

Entre cinc i set agents van aprofitar aquell moment per provar de prendre-li violentament l’estelada. Quan es va girar, el van agafar pel coll i el van arrossegar des del seu seient un bon tros, fins que el van empènyer contra una reixa amb barrots.

Li van prendre el mòbil i l’entrada, el van emmanillar i li van etzibar puntades de peu a les cames, als braços i al cap. Amb la cara plena de sang, el van obligar a estar-se de cara a la paret, mentre plorava d’impotència. Va caure a terra i li van tornar a clavar puntades de peu. Fou insultat amb expressions com ara ‘catalans de merda, ara sí que n’aprendreu’.

Després, quan el van portar a un dels accessos de l’estadi, el va atendre una ambulància, el van ficar dins un cotxe de policia i el van portar a la comissaria. Fins que no hi va arribar no li van dir que estava detingut ni res sobre els seus drets. 

A més dels efectes físics, Mascort ha tingut conseqüències psíquiques, amb forts nivells d’ansietat i nerviosisme, insomni, pèrdua de la gana, irritabilitat, por d’estar sol, hipervigilància, confirmades mèdicament per neuropsiquiatres.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any