Milers de valencians exigeixen un ‘finançament just’ i un canvi polític i social

  • ACPV, sindicats i plataformes es van manifestar ahir, malgrat l'amenaça de pluja, per commemorar el Vint-i-cinc d'Abril

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
28.04.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Entitats, plataformes social, sindicats i partits polítics valencians van eixir ahir al carrer a València, desafiant el mal temps, per a exigir un millor finançament i un canvi de model polític i social. Milers de manifestants van protestar sota el lema ‘Per un finançament just’ en la manifestació commemorativa de la diada del Vint-i-cinc d’abril, aniversari de la derrota a la batalla d’Almansa del 1707 amb la consegüent pèrdua de l’autogovern i la imposició del Decret de Nova Planta.

El fundador d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Eliseu Climent, va comentar abans del començament de la manifestació que precisament el cop d’aquell 25 d’abril de 1707 a Almansa havia portat els valencians d’avui, 306 anys després, a ‘reclamar més justícia fiscal’: ‘Són 22.000 milions d’euros, els que demanem catalans, valencians i balears, que ens deu l’estat espanyol, amb què no hi hauria crisi.’

Per la seva banda, el coordinador d’ACPV, Toni Gisbert, va insistir en la necessitat de canviar el model de finançament per a sortir de la crisi i va urgir el president de la Generalitat, Alberto Fabra, que defensés els interessos dels valencians en comptes d’acotar el cap a Madrid: ‘No pot continuar essent submís a Madrid, és hora que defensi els interessos dels valencians i que obri una via de debat amb ACPV, sindicats i plataformes socials perquè el finançament és una proposta que ens beneficia a tots.’

A més d’ACPV també es van manifestar les associacions que integren la Cimera Social, entre les quals hi ha els sindicats UGT-PV i CCOO-PV i Intersindical Valenciana. Hi havia encara treballadors de RTVV afectats per l’ERO i Elvira Murcia, de la Plataforma per la Llei de Dependència.

El secretari general de CCOO-PV, Paco Molina, va apuntar que la marxa pretenia reivindicar els símbols d’identitat del poble valencià i va advertir que ‘no hi pot haver model social sostenible que atengui les necessitats de les persones si no hi ha un finançament just’. En aquesta línia, el secretari d’organització d’UGT-PV, Carlos Vila, va indicar que era una jornada de ‘lluita i reivindicació dels drets’ que un ‘govern centralista roba’.

Al final de la manifestació, les presidentes del comitè d’empresa de RTVV i de Mildenou-Plataforma d’Afectats per l’ERO de RTVV (Salut Alcover i Reis Juan, respectivament) han llegit el manifest final, com a expressió de les organitzacions convocants de suport als treballadors afectats per l’ERO i al projecte d’una ràdio i televisió valencianes, públiques, en la nostra llengua i de qualitat.

Concert reivindicatiu

Acabada la manifestació es va fer el tradicional concert reivindicatiu organitzat per Acció Cultural, a l’Auditori de Burjassot. Enguany hi han actuat Fermin Muguruza, At Versaris i Orxata Sound System.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any