Institucions de ponent pengen la bandera espanyola ‘per imperatiu legal’

  • Arran de les denuncies de la delegació del govern espanyol a Catalunya

VilaWeb
Oriol Bosch / ACN
26.04.2013 - 12:52

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Consells comarcals i ajuntaments de ponent que havien rebut una denuncia de la delegació del govern espanyol a Catalunya per no fer onejar la bandera espanyola a les seves seus institucionals l’han acabada posant ‘per imperatiu legal’. És el cas de consells com el del Pla d’Urgell, l’Urgell, el Segrià, les Garrigues o la Segarra. El president del Pla d’Urgell, Francesc Fabregat, ha explicat que han decidit penjar-la per no haver de gastar diners ‘amb multes absurdes’ i tampoc ‘suïcidar-nos políticament perquè ens inhabilitin’. Els batlles afectats van fer un front comú i van plantejar la problemàtica recentment a la presidenta del Parlament i a la vice-presidenta del govern.

Al Consell Comarcal del Pla d’Urgell han penjat avui la bandera espanyola al costat de la senyera al teulat de la seu del consell. Fabregat ha explicat que si fins ara no hi havia la bandera espanyola no era per anar contra ningú ni cap símbol. Per aquest motiu ha remarcat que tampoc els agrada que els imposin i per això avui l’han penjada per ”imperatiu legal”. Fabregat considera que amb la crisi econòmica en què està immersa el país ‘és penós que haguem de dedicar temps i esforços a aquest tema’.

En aquest sentit, el president del consell comarcal ha recordat que la Llei de banderes és del 1981 i fins ara ningú havia dit res. ‘Hi havia una pau amb aquest tema i qui volia la posava i qui no, no’. Fabregat creu que amb el procés sobiranista de Catalunya aquesta situació s’ha agreujat i ha afegit que aquesta ‘guerra de banderes l’únic que fa és provocar que la gent se senti més sobiranista i independentista i digui que ja estan tips d’aquesta situació’.

Les institucions lleidatanes afectades són diverses i el procés amb què es troben es troba a diferents temps. Això fa que alguns ja hagin rebut la denúncia i l’amenaça de rebre una multa o d’inhabilitació de càrrec públic si no es penja la bandera espanyola. Fabregat ha lamentat que aquesta situació els hagi portat a la conclusió de penjar la bandera espanyola ‘perquè no passa res i tampoc cal gastar diners amb multes absurdes i tampoc volem suïcidar-nos políticament’. Segons Fabregat però, és clar que això ‘no aturarà el procés’.

Precisament per això, Fabregat ha anunciat que al proper trimestre el Consell Comarcal del Pla d’Urgell pagarà els impostos a la Hisenda Catalana i que la resta de pobles de la comarca també estudiaran fer-ho així.

Aquesta guerra de banderes es va posar de manifest a finals de febrer, quan els alcaldes afectats van fer una cimera on van constituir un front comú davant una situació que els havia sobrepassat. Posteriorment s’han reunit amb la presidenta del Parlament i també amb la vicepresidenta del govern, amb la qui van decidir portar l’afer a debatre a la cambra catalana. Els consells són el del Pla d’Urgell, el de l’Urgell, el de les Garrigues, el del Segrià, el de la Noguera, el del Solsonès i el de la Segarra. Alguns dels ajuntaments són el de Sidamon, el del Palau d’Anglesola, el de Torregrossa, el de Mollerussa, el de Golmés, el de les Borges Blanques el d’Agramunt i el de Puigverd d’Agramunt, entre d’altres.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any