El Teler, calaix de sastre musical

  • Una empresa social amb la doble finalitat de proporcionar recursos didàctics musicals i fer autogestionable el centre de música i escena Xamfrà

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Teler de Música és la iniciativa que la Fundació l’ARC Música va engendrar a finals del mes de març del 2013 amb la doble finalitat de proporcionar un espai virtual amb propostes didàctiques a professionals de l’educació que treballen amb la música i a la vegada contribuir al finançament de Xamfrà, Centre de Música i Escena del Raval.

El Teler ofereix propostes didàctiques, repertoris, arranjaments i altres recursos per al desenvolupament dels currículums de música a l’educació infantil, primària i secundària, escoles de música, espais educatius i a tots els subscriptors individuals interessats.   

Per què “El Teler”?

La Directora de Xamfrà i codirectora d’El Teler, Ester Bonal, assegura que el nom de Teler no és casual; “nosaltres prioritzem el procés i no el producte final, fem servir el símil o la metàfora del teler i les propostes didàctiques consten de: un fil amb les propostes de repertoris, el taller on s’indiquen les condicions materials i espacials necessàries així com les competències que es treballaran, el teixint és el procés…”. A El Teler l’eix principal són les propostes, però després hi ha apartats d’arranjaments instrumentals, de formació, bibliografia, discografia… Els materials són fàcilment accessibles gràcies a un sistema de cerca basat en indexacions múltiples que permet trobar ràpidament allò que es busca segons el tema, tipus d’activitat o objectius.

Marta Casas, la principal responsable de la iniciativa i coautora amb Ester Bonal de Diversita’t, s’encarrega d’anar actualitzant, renovant i revisant els diferents recursos que s’ofereixen. De manera que El Teler es converteix en un filtre de recursos on les persones que es dediquen a l’educació a través de la música troben un ventall de possibilitats organitzades i amb garantia pedagògica, ja que totes les propostes han estat experimentades amb nens. Ester Bonal ens assegura que El Teler “no és un et proposo fer això i a veure si funciona, sinó, et proposo fer això perquè a mi m’ha funcionat”.

Els projectes d’El Teler: “Els Tapissos”

Mensualment es convida als subscriptors a reflexionar sobre un tema perquè es posin en comú diferents idees i visions sobre una mateixa temàtica entre experts i treballadors del sector: “La gent pot entrar i dir-hi la seva, també a cada proposta s’hi poden fer comentaris, com les han dut a terme o com els hi ha anat”. El Teler, per tant, és un punt de trobada de recursos, però també d’opinions.

Com participar-hi

Els preus de les subscripcions anuals són de 80€ a títol personal i de 120€ a títol de centre. La gent que realitza i pensa les activitats cobren uns diners per la feina, però després els productes adquireixen la qualitat de creative commons, per tant passen a ser de tothom.

De moment El Teler té un pressupost deficitari, per tant, poc després de la posada en marxa encara no està ajudant al finançament de Xamfrà. Ester Bonal ens indica que el cost de la iniciativa es pot cobrir amb 500 subscripcions, i a partir d’aquestes, les següents ajudaran a fer sostenible l’escola del Raval. Tot i així, la directora de Xamfrà es mostra optimista tenint en compte que “a Catalunya hi ha, sense comptar centres de lleure, 5.000 centres educatius, a més de molta gent que té ganes d’ajudar”, i confia que quan es dugui a terme la traducció de les propostes al castellà, les subscripcions potencials augmentaran, ja que gent d’Espanya i Llatinoamèrica se’n podran beneficiar i alhora col·laboraran amb l’escola de música i escena, o, si va molt bé, fins i tot ajudaran a la creació d’altres projectes.     

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any