Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dijous  18.04.2013  11:00

Autor/s: Sergi Ducet i Maria Josepa Cusidó

Xamfrà, un punt de trobada de les arts al Raval

Ester Bonal, directora del centre, ens explica la importància de l'escola dins el barri

Men?ame
 

L’any 2005 la Fundació l’ARC Música es va comprometre a cercar recursos públics i privats per tal de posar en marxa un centre de música i escena al Raval amb finalitat socio-educativa. La idea era que Xamfrà, Centre de Música i Escena del Raval fos una eina per tal de treballar per la inclusió social de nens i joves del barri a través de totes les possibilitats que ofereixen les arts.

I per què Xamfrà? Un xamfrà és un element de l’urbanisme d’una ciutat on les cantonades es retallen i es genera un espai que permet aturar-se, trobar-se, posar-hi bancs per seure... això és el Xamfrà.

Xamfrà creu que aquesta línia educativa a través de l’art com a llenguatge comú i comunitari permet als alumnes trobar en l’expressió musical i escènica una via de comunicació entre ells i el món que els envolta. Aquestes activitats permeten que els alumnes coneguin i aprenguin a valorar els trets culturals dels seus companys.

El funcionament de l'escola

El treball a Xamfrà és sempre en grup. Es fa música, dansa i teatre col·lectivament i en cooperació i es respecta i deixa espai a totes les capacitats i ritmes de progrés individual. L’objectiu fonamental, més que el propi progrés musical (que també), són el respecte, la convivència, i el sentiment de pertinença a una societat que els reconeix i valora pel seu treball. És per això que tot el que produeixen els alumnes de Xamfrà acaba essent un resultat col·lectiu fruit de les aportacions individuals dels nens i joves. Aquests resultats es presenten públicament als veïns del Raval (i qui vulgui) en diferents actes al llarg de l’any, i per tant acaben convertint-se en un element de reconeixement social de l’esforç, tant dels individus com del grup, i per extensió del centre i del barri.

La Directora de Xamfrà, Ester Bonal (a més de professora de música i moviment i conjunt instrumental), ens assegura que l’escola utilitza les arts en el temps (música, teatre, dansa) perquè son arts que “si no arribes en aquell moment arribes tard” i per tant cal que tothom (nens, joves, adults...) estiguin atents; “si aconsegueixes que algú tingui curiositat per alguna cosa ja tens molt camí fet. Potser ja pots marxar”.

Les activitats

Actualment Xamfrà, com a escola, acull a més de 280 nens de procedències geogràfiques i estatus econòmics diversos a través dels tallers setmanals que s’organitzen al Carrer de les Tàpies núm. 9 de Barcelona. Uns tallers que al llarg d’aquests sis anys han evolucionat i s’han eixamplat: tallers instrumentals, teatre, dansa, coral de mares i pares, coral infantil, break dance per a joves, acordió diatònic, guitarra, cinema...

Tot i així, l’equip de professors de Xamfrà ha anat adquirint un caràcter més expansiu i actualment també fa tallers amb escoles, instituts, entitats, amb mares i nadons o avis. De manera que al voltant de 400 persones acaben participant de les activitats que s’organitzen.

Men?ame