Garzón estava al cas de les tortures als independentistes el 92

  • Uns documents inèdits publicats a la Directa i al llibre 'Et presento el jutge Garzón' ho demostren

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
17.04.2013 - 11:22

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El jutge Baltasar Garzón sempre ha negat que hagués desestimat cap denúncia per tortura dels independentistes catalans detinguts l’estiu del 92 perquè, segons ell, no en va rebre cap, de denúncia. Però avui el setmanari la Directa publica una part dels documents que contenen el relat de les tortures dels detinguts i la signatura de Garzón. Una documentació que apareix publicada íntegrament per primera vegada al llibre ‘Et presento el jutge Garzón’, de la periodista Sònia Bagudanch, i que demostra que Garzón sí que estava al cas de les tortures, com han denunciat sempre els torturats.

Els documents registren les declaracions dels detinguts, que denuncien les tortures rebudes i expliquen el tracte cruel a què van ser sotmesos durant el període d’incomunicació que empara la llei antiterrorista.

Una d’aquestes declaracions fa així: ‘[…] li van col·locar una bena als ulls i una bossa de plàstic, que van pressionar per la part del darrere del coll, fins que va sentir símptomes d’asfíxia. Després li van donar cops al coll, tipus karate, i cops de puny als testicles i en general a tot el cos. Amb una guia de telèfon li van clavar cops al cap. Quan tenia la bossa al cap, el van empènyer contra la paret i es va donar un cop a l’ull esquerre. Afegeix que quan va arribar a Madrid, el van mantenir dempeus durant 18-20 hores, cosa que li va causar mal a totes dues cames.’ I, tot seguit, la signatura del detingut i del jutge Baltasar Garzón, per a confirmar que havia llegit la declaració.

Garzón no va obrir mai cap diligència per a investigar les denúncies per tortures i van ser arxivades. Però no tan sols això: la causa contra els independentistes catalans es va basar en unes declaracions fetes sota tortura.

‘Són les declaracions a què hem tingut accés en l’elaboració del llibre i en què es prova que, efectivament, alguns dels detinguts el 1992 van denunciar tortures al jutge. N’hi va haver que van presentar una denúncia més tard, i uns altres no van gosar denunciar tortures al jutge pel terror que els causaven les amenaces de la guàrdia civil de tornar a ser torturats’, escriu la periodista. El llibre –el primer de la col·lecció del Grup de Periodistes Ramon Barnils i Edicions Saldonar– serà presentat per l’autora avui en un acte al Col·legi de Periodistes de Barcelona, amb Jaume Asens, David Bassa, Francesc Gil Lluch i Santiago Vidal.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any