Més de cinc mil petons per la llengua a Perpinyà

  • El Col·lectiu 2 d'Abril ha superat l'èxit del 'lipdub' amb una 'potonejada' multitudinària al centre del municipi

VilaWeb
Nerea Guisasola – ACN
13.04.2013 - 22:09

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Rècord de petons per la llengua catalana. Unes 8.000 persones, segons l’entitat organitzadora Col·lectiu 2 d’abril, han participat en una ‘potonejada’ multitudinària que s’ha fet durant tot aquest dissabte a les places i els espais més cèntrics de Perpinyà. L’acte ha comptat amb animacions musicals, taules d’informació d’entitats i la presència d’escriptors i fotògrafs disposats a immortalitzar l’esdeveniment. Amb aquesta declaració d’amor al català s’ha superat el rècord obtingut de participants, uns 7.000, amb el ‘lipdub’ per la independència del 2012. ‘Hem aconseguit sensibilitzar a la gent sobre la mala política lingüística de França’, ha assegurat un dels portaveus, Hervé Pi.

Aquest acte original l’ha organitzat el Col·lectiu 2 d’Abril, que va néixer amb la voluntat de ‘capgirar la lògica republicana francesa’ pel que fa a l’àmbit de política lingüística i defensar la llengua catalana. Des de l’associació asseguren que més de 8.000 persones han omplert el centre de Perpinyà. ‘El rècord de ‘potonejada’ era fàcil de superar perquè era 1.500 persones però el que volíem era millorar la xifra del rècord mundial, uns 7.000 assistents, del ‘lipdub’ per la independència de l’any passat’, ha explicat Pi.

Per a comptabilitzar les persones, els assistents havien de passar per unes taules on se’ls hi entregava un certificat. El ‘potó’ és una paraula documentada des del segle XIII, segons els organitzadors, i és el diminutiu de llavi. A Catalunya Nord i el Rossellonès, aquest mot s’ha conservat perfectament. És la paraula d’on ha derivat el mot normatiu petó’, ha explicat el portaveu.

L’objectiu de l’esdeveniment era ‘sensibilitzar la ciutadania’ sobre la ‘perjudicial política lingüística francesa que no respecta el català’. ‘La llengua catalana no té cap dret a la Catalunya del Nord i cal mobilitzar a la gent perquè parlin aquest idioma i s’adonin de com actua el govern francès’, ha detallat Pi.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any