Joandomènec Ros i Joan Martí es podrien enfrontar per la presidència del IEC

  • Avui al migdia s'acaba el termini de presentació de candidatures

VilaWeb
Montserrat Serra
10.04.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Joandomènec Ros, catedràtic d’ecologia de la Universitat de Barcelona i des del 2009 vice-president del IEC, encapçalarà la candidatura continuista a la presidència de l’Institut d’Estudis Catalans, per substituir el sociòleg Salvador Giner. Després d’un intent frustrat de formar una candidatura conjunta, el filòleg Joan Martí i Castell, acompanyat pel cap de la Secció de Ciències, David Serrat, intenta tancar una llista alternativa. El termini de presentació de candidatures s’acaba aquest migdia. Les eleccions es faran el 10 de juny.

Cap dels dos possibles candidats no vol fer declaracions abans d’aquesta tarda. Ros té a favor la continuïtat de govern, un respecte acadèmic i un tarannà dialogant. Martí pot arrossegar el sector descontent amb la junta encapçalada fins ara per Salvador Giner. Fa quatre anys, una candidatura alternativa organitzada a corre-cuita i encapçalada pel filòleg Ricard Torrents va ser a punt de desbancar Giner. Malgrat tot, Martí arrossega el pes de la derrota de la seva candidatura a la presidència del IEC ara fa dues legislatures, el 2005, i la dificultat d’entesa en la secció filològica quan en va ser president, del 2002 al 2010. El seu caràcter difícil també topa amb el recel d’una part dels membres de l’acadèmia.

El calendari electoral estableix que el període de presentació de candidatures s’acabarà el 10 d’abril; el 13 de maig es farà el ple extraordinari, en què els candidats presentaran els programes i el 10 de juny, un altre per a l’elecció del president.

Si cap dels candidats no obté la majoria absoluta en la primera votació ni en la segona, es convocarà un nou ple el 8 de juliol. El nou president començarà a actuar el dia 1 de setembre de 2013.

El president és elegit pels membres del ple amb dret de vot i són elegibles tots els membres numeraris i emèrits. El ple del IEC és format per 125 membres numeraris, 70 emèrits i els presidents de les societats filials. El mandat del càrrec de president de l’Institut té una durada de quatre anys i només pot ser reelegit consecutivament una sola vegada.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any