Notícies

Dijous  21.03.2013  06:00

L'Alguer engega una campanya per a fomentar l'ús social del català

'En alguerès, té més gust' és la primera iniciativa d'aquesta mena impulsada per l'ajuntament en trenta anys

Men?ame
 

L'ajuntament de l'Alguer, amb la col·laboració de la representació de la Generalitat a l'Alguer, ha activat per primera vegada en trenta anys una campanya per a fomentar l'ús social de l'alguerès. Amb el lema 'En alguerès, té més gust', la iniciativa vol ajudar a donar prestigi a la llengua i a difondre el gust de parlar-la. El nou síndic de la ciutat, Stefano Lubrano, ja va avançar en aquesta entrevista a VilaWeb, que tenia la intenció ferma de fer reviscolar la llengua a la ciutat. De moment, els àmbits fonamentals d'aquesta campanya són la gastronomia, la família, l'escola, l'esport i el turisme cultural.

La campanya es basa en cartells que es penjaran per tota la ciutat, especialment en restaurants, escoles, biblioteques, casals d'avis i associacions esportives. A més, es faran adhesius, pins, xapes i punts de llibre. També se'n farà difusió a les xarxes socials i, més endavant, en una pàgina web.

Pel que fa a l'eix gastronòmic, els cartells jugaran amb productes autòctons com ara l'oli, el vi, el formatge i el pa i 'el gust per la llengua', explica el director de la representació del govern català a l'Alguer, Joan-Elies Adell. En l'àmbit familiar, de l'escola i del joc, es vol transmetre que els ciutadans de l'Alguer 'tenen un tresor i l'han de transmetre entre generacions, sobretot entre avis i néts'. I, quant a l'esport i al turisme cultural, els cartells se centraran bàsicament en el futbol i el rugbi, dos esports molt populars a l'illa de Sardenya.

Lubrano: 'Parlar en alguerès ens identifica'

'L'alguerès és un tresor del territori, un producte de qualitat com el medi, com la nostra gastronomia, les nostres tradicions. Parlar en alguerès ens identifica i ens permet, doncs, de transmetre un tresor que hem de promoure en tots els sectors, començant per la família i l'escola', va declarar el síndic de l'Alguer, Stefano Lubrano, en la presentació de la campanya. Hi anava acompanyat d'Adell, de l'assessora de Cultura, Romina Caula, i dels representants de les associacions culturals alguereses Obra Cultural i Òmnium Cultural.