Un centenar d’escoles de les illes arrepleguen signatures contra el decret de llengües

  • Exigeixen a la conselleria d’Educació que retiri l’esborrany

VilaWeb
Redacció
19.03.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un centenar de centres de primària i de secundària de les Illes Balears recullen signatures des de fa dies contra l’esborrany del decret de tractament integrat de llengües que la conselleria d’Educació vol aplicar el curs vinent. Aquest decret preveu, entre més mesures, que el català deixi de ser la llengua vehicular a l’escola.

La indignació contra aquest decret es va concretar fa un any amb el moviment ‘Enllaçats per la llengua’, del qual fa pocs dies se’n va commemorar el primer aniversari amb manifestacions arreu del país. Ara els centres han decidit de començar aquesta nova acció i aplegar tantes signatures com sigui possible, abans de divendres, de suport a una declaració que porta per títol ‘Enllaçats per la llengua, ara més que mai!‘.

La iniciativa, que ha sorgit del sindicat STEI-intersindical i de l’Assemblea de Mestres i Professors en Català, rep el suport de l’OCB, Acció Cultural de Menorca, Institut d’Estudis Eivissencs, Escoles Mallorquines i Moviment per la Llengua, entre més.

La declaració es mostra partidària de garantir el coneixement i l’ús de la llengua pròpia, d’assegurar la competència lingüística en totes dues llengües oficials i de facilitar l’aprenentatge d’un idioma estranger. Els centres que vulguin comença a arreplegar signatures encara hi són a temps. Fins després de Setmana Santa no es portaran a la conselleria.

El principal motiu per a dir no al futur decret de tractament integrat de llengües, segons l’STEI-i, és que ‘impedeix que es pugui fer una escola en català en llengua i continguts, ja que vol posar entrebancs a l’ensenyament cent per cent en català, que és una proposta pedagògica que funciona i que és reconeguda i avalada internacionalment per les institucions europees.’

De fet, ahir mateix el conseller d’Educació Rafel Bosch va anunciar que els pares podrien triar llengua vehicular i centre per als seus fills a través d’internet, en una nova demostració que el govern no està disposat a fer cap concessió i que vol imposar el polèmic decret sigui com sigui el curs que ve.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any