El lindy hop envaeix les pistes de ball

  • Ballar la música swing s'ha convertit en una activitat molt freqüent a Barcelona

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Segle XXI: el continent sencer pateix una crisi socioeconòmica i es veu forçat a retrocedir per poder continuar el moviment terrestre circular. Hi ha moltes maneres d’evadir-se d’un context descoratjador: té sentit que la moguda swing experimenti precisament ara un auge espectacular i les places de la ciutats tornin als anys vint gairebé de forma diària.

Barcelona ha sostingut un creixement exponencial del swing: només 20 anys enrere aquest ball era l’extravagància d’uns pocs apassionats. Ara mateix, l’associació BCNswing –centre neuràlgic del swing barceloní– compta amb 420 associats. La Barswingona, per exemple, és el primer festival de swing en tot l’Estat i des del 1997 s’ha anat consolidant com a referent europeu. Durant l’espectacle, una part de la ciutat Comtal es converteix en un altre món, despreocupat de la quotidianitat, amb parelles de 20 països diferents.    

Pots ballar cada dia

Les trobades són sobretot a l’aire lliure, la més afectuosa i familiar és el Lindy al Parc (Parc de la Ciutadella). També la Plaça de la Sedeta, l’avinguda Gaudí i el Parc del Migdia (Girona) es converteixen en planetes swing on es ballen lindy hop y els seus sucedanis: balboa, xarleston, boogie woogie, jumpin’jive, west coast swing i shag. Les activitats solen ser gratuïtes o realment econòmiques.

L’esperit de la BCNswing

La dansa es cristal·litza en un diàleg de riures d’estranya complicitat. El sentiment d’espontaneïtat i la bona energia són dues constants en la naturalesa swing. En aquesta línia, la BCNswing germina de la voluntat impulsora del ball i la música swing. El calendari de l’espai web de l’associació és el seu gran potencial: entitats, empreses i persones físiques hi pengen l’anunci dels esdeveniments que organitzen i acte seguit la junta BCNswing els estudia i publica. Tota tasca és voluntària i sense cap fita lucrativa. La diversió és incansablement garantida. 

El club familiar swing està estenent la seva influència fora de Barcelona: Tarragona, Girona, Figueres, Terrassa, Sitges i la Garriga són alguns dels exemples de més força. A l’Estat espanyol aquesta festivitat ha madurat amb elegància a causa del ferotge creixement experimentat. S’estan desenvolupant moviments a Vitòria (Gastroswing: combinación musical comestible), al sud de València i a Madrid. Més enllà de la península hi ha milions de festivitats; la més ovacionada és l’Herräng Dance Camp, a Suècia: després d’uns anys d’inactivitat, el país nòrdic es va convertir en explorador de la nova era del swing.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any