El consell d’estat resol que la declaració de sobirania es porti al TC

  • Era el pas previ que volia fer el govern espanyol abans de portar-la al tribunal

VilaWeb
Redacció
28.02.2013 - 15:49

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El consell d’estat ha resolt avui que hi ha prou raons jurídiques per a portar al Tribunal Constitucional la declaració de sobirania aprovada per una àmplia majoria del parlament català. El govern espanyol havia demanat al consell d’estat que en fes una anàlisi i que digués si hi veia res d’inconstitucional com a pas previ per a portar-la al tribunal.

El consell d’estat farà arribar aquesta tarda el dictamen al govern espanyol, que decidirà si impugna o no la declaració. Tot i que el dictamen no és vinculant, tot fa pensar que el govern de Rajoy portarà la declaració al Constitucional, que defineix com a subjecte jurídic i sobirà.

No en va, l’advocacia de l’estat espanyol ja va dir a principi de mes que veia elements inconstitucionals en la declaració. ‘La sobirania nacional resideix en el poble espanyol’, ha va dir aleshores la vice-presidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, recordant que la declaració vulnerava ‘la indissoluble unitat de la pàtria espanyola’.

Sáenz de Santamaría, d’acord amb l’informe de l’advocat de l’estat, va dir: ‘entenem des de bon començament que incompleix la constitució, i si a més té les característiques impugnables per portar-la al Constitucional, doncs ara demanarem l’informe del consell d’estat.’ Amb aquest informe sobre la taula, que ratifica les tesis de l’advocacia, és d’esperar que el govern espanyol no tardi gaire a impugnar-la.

El govern troba molt greu la decisió de l’estat

El conseller de Presidència, Francesc Homs, va qualificar aleshores de molt greu la intenció del govern espanyol de recórrer al Tribunal Constitucional la declaració de sobirania. ‘Si al Parlament no ens podem expressar democràticament i políticament d’acord amb el mandat de la ciutadania, això no és democràcia’, va dir.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any