Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Diumenge  24.02.2013  06:00

Setanta-cinc anys de la batalla de Terol

Men?ame
 

Entre els episodis més destacats de la guerra del 1936-1939, més enllà de la batalla de l'Ebre, hi ha sens dubte l'anomenada batalla de Terol, que es va desenvolupar del 15 de desembre de 1937 al 23 de febrer de 1938 en aquesta ciutat aragonesa. Aquesta llarga i acarnissada batalla va viure una de les principals ofensives republicanes de la guerra i, alhora, una sanguinària contraofensiva de les forces feixistes. De la sovint qualificada batalla de Stalingrad espanyola, se'n commemoren avui els setanta-cinc anys al bar Casa Almirall de Barcelona.

Organitzada pel Rolde Aragonés de Barzelona, l'acte comença a migdia i hi ha programades narracions, actuacions musicals i lectures de poesia, a més de la projecció de documentals sobre una batalla començada pels republicans per mirar d'evitar un atac imminent de Francisco Franco sobre Madrid. Després de convertir-se en l'única capital de província que els republicans van prendre als franquistes, les tropes sedicioses es van preparar per a una contraofensiva, lliurada en unes condicions meteorològiques molt dures en ple febrer del 1938, que causà nombroses pèrdues humanes i materials: 43.000 franquistes i uns 54.000 republicans, i la destrucció de la ciutat. La caiguda de Terol va deixar la porta oberta a una nova ofensiva franquista, la d'Aragó i el Maestrat, decisiva per al resultat de la guerra, atès que Franco va aconseguir dividir en dues parts la zona republicana, quan va arribar a la mar per Vinaròs i la costa de la Plana (març-abril del 1938).