El govern català repta Rajoy a demostrar si la majoria de catalans vol continuar a Espanya

  • Proposa a tots els partits subscriguin un pacte pel dret de decidir i crea el Consell Assessor per a la Transició Nacional

VilaWeb
Redacció
12.02.2013 - 14:14

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern català vol ampliar el consens polític de la declaració de sobirania proposant un pacte català sobre el dret de decidir a les formacions que no van donar suport al text, especialment el PSC. Així ho ha anunciat avui el conseller de la Presidència, Francesc Homs, que ha dit que el propòsit és ‘constituir un espai de treball més ampli’ perquè tots els partits parlamentaris es puguin involucrar en el procés de definició de la consulta del 2014.

Al mateix temps, el govern crea el Consell Assessor per a la Transició Nacional, que comptarà amb els assessors tècnics i jurídics experts ‘de reconeguda trajectòria’.

Aquest organisme es crearà en les pròximes setmanes i donarà assessorament tècnic i jurídic tenint en compte els principis de diàleg i legalitat. Així, analitzarà i identificarà totes les alternatives jurídiques disponibles sobre el procés de transició nacional; assessorarà el Govern sobre la identificació de les estructures estratègiques per al funcionament futur del Govern i de les institucions catalanes; proposarà actuacions i impulsarà la difusió del procés entre la comunitat internacional, i farà recomanacions al Govern per desplegar les relacions institucionals a Catalunya per garantir el conjunt del procés.

El consell estarà adscrit a Presidència i coordinat per Homs, d’acord amb la vicepresidenta del Govern. Estarà integrat per un president, un vicepresident, un secretari i entre 6 i 12 vocals, tots ells nomenats pel president i sense retribució.

Resposta a Rajoy

Homs també ha respost les declaracions d’avui de Mariano Rajoy. El president espanyol ha dit que estava convençut que Catalunya continuaria dins d’Espanya perquè creu que la majoria de catalans així ho vol i que no pensava pas incomplir la llei per permetre el dret d’autodeterminació. El portaveu del  govern ha dit: ‘Si n’està tan segur, [que hi ha una majoria a favor de continuar amb Espanya] que faci possible la consulta. És així de senzill. En democràcia les apreciacions es diluciden votant. Si volgués podria facilitar fer una consulta sobre el futur de Catalunya’.

I ha afegit: ‘El que plantegem tantes entitats, grups parlamentaris i el govern és que els que pensen com el senyor Rajoy puguin votar. Que faciliti fer la consulta al poble de Catalunya. És que ho posa fàcil, eh?’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any