Posar les banderes espanyoles costaria tres milions d’euros

  • El cost per municipi d'una bandera pot arribar a equivaler al d'una plaça d'escola bressol

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
25.01.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La imposició de la bandera espanyola a les cases de la vila catalanes que no en tenen cap de penjada surt cara. La delegada del govern espanyol, María de los Llanos de Luna, envia requeriments a tots aquests municipis, amb l’amenaça de denunciar-los. I, en el cas de Corbera de Llobregat, ha exigit de penjar-la també a la biblioteca, el pavelló d’esports, l’escola, el camp de futbol i la comissaria de la policia local. Si això s’hagués d’aplicar a tots els municipis catalans costaria tres milions d’euros, segons l’Associació Catalana de Municipis (ACM).

L’ACM ha fet un càlcul del cost de col·locar les banderes espanyoles que exigeix Llanos de Luna. Segons les dades a què ha tingut accés VilaWeb, instal·lar una bandera espanyola amb l’escut en una asta de façana val gairebé tres-cents euros, comptant el preu del suport, l’asta, la bandera i la mà d’obra de dos operaris.

Però de vegades les banderes s’instal·len en pals apartats de la façana dels edificis, és a dir, clavats a terra. En aquest cas, el preu varia segons la llargada de l’asta: si és de sis metres, el cost de la instal·lació és d’uns 800 euros. I si és de dotze metres, gairebé 2.000 euros.

L’ACM ha calculat què es podria fer amb els diners que val la instal·lació d’aquestes banderes. I posa l’exemple del cost d’una plaça d’escola bressol, que és de 3.500 euros aproximadament. Els ajuntament en paguen una quarta part, és a dir, 875 euros.

Així, doncs, per cada tres façanes on s’hagin d’instal·lar les quatre banderes (l’espanyola, la catalana, l’europea i la del municipi) –tal com hi obliga la llei– es podrien pagar quatre places d’escola bressol.

Més exemples: si s’instal·len els quatre pals de sis metres clavats a terra amb sengles banderes en quatre llocs diferents, el cost equival a pagar catorze places d’escola bressol.

I si l’asta tingués dotze metres, haver d’instal·lar les quatre banderes en un sol lloc costaria a l’ajuntament el preu equivalent a vuit places d’escola bressol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any