CiU, ERC i ICV presenten conjuntament la declaració de sobirania pendents de la CUP

  • La CUP es debat entre l'abstenció i el sí a la declaració de sobirania

VilaWeb
Redacció
22.01.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

CiU, ERC i ICV-EUiA presentaran conjuntament la declaració de sobirania que es votarà demà al Parlament de Catalunya. La reunió de cinc, ahir, per acordar un redactat conjunt  es va acabar sense acord. Més tard, l’executiva d’ICV-EUiA es va reunir i va decidir de donar suport a la nova declaració que es registrarà avui al parlament i que serà la que se sotmetrà a votació demà. La CUP decidirà el vot aquest vespre: es debat entre l’abstenció i el ‘sí crític’. El PSC, en canvi, s’ha allunyat del consens i descarta de donar-hi suport, tret que es canviïn aspectes essencials del text.

Quan falten poques hores per al ple del parlament que sotmetrà la proposta a votació, la CUP no ha decidit què hi votarà, pendent de veure els gests i l’actitud de les altres formacions mentre s’hi puguin presentar esmenes i negociar-les.

El consell polític de la CUP, que es va reunir dissabte, va marcar les condicions en què es podria votar sí a la declaració. També va decidir que, fos com fos, els tres diputats votarien la proposta pròpia.

Els representants de la candidatura diuen que si encara no han decidit el suport a la declaració de CiU i ERC és perquè no s’hi ha inclòs cap dels quatre punts de la seva proposta, és a dir, que el parlament assumeixi la desobediència institucional per fer respectar el dret de decidir del poble català; que la resolució tingui en compte els Països Catalans; que es reconegui la mobilització popular com a garantia del procés i que no es condicioni la independència a l’acceptació de tractats internacionals signats per l’estat espanyol.

El diputat Quim Arrufat, en sortint de la reunió d’ahir, va explicar que el concepte de Països Catalans no apareix en la declaració, sinó que hi ha un ‘redactat eufemístic’ al preàmbul. També va criticar que s’hi mantingués l’adscripció de Catalunya a la Unió Europa i per tant –digué– als mercats internacionals.

Si el redactat de la resolució final, un cop incorporades les esmenes, satisfà d’alguna manera les peticions de la CUP, els tres diputats poden votar-hi favorablement. Serà, diuen, un ‘sí crític’, perquè la declaració final no recollirà en cap cas el model de sobirania que defensen.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any