Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dilluns  21.01.2013  19:34

El PSC continua sense acceptar el terme 'sobirà' per definir el poble de Catalunya

Els socialistes, allunyats de l'acord amb CiU, ERC i ICV · La CUP troba a faltar la referència als Països Catalans

Men?ame
 

Els cinc partits que negocien la declaració de sobirania exhauriran fins a l'últim moment el termini per negociar un text conjunt. La reunió d'avui al parlament no ha servit pas per incorporar-hi el PSC: Els socialistes continuen discrepant sobre el fet que la declaració reconegui Catalunya com una entitats jurídica i política sobirana i reclamen que es faci referència explícita al compliment de la legalitat espanyola en el procés cap al dret de decidir.

Per al PSC el concepte de 'sobirania' és el principal obstacle per sumar-se al text. Segons fonts socialistes, la declaració que plantegen CiU i ERC és més aviat una declaració unilateral d'independència que no pas una declaració en favor del dret a decidir. Els socialistes no acceptaran un text que reculli la sobirania del poble català ni un text que no respecti la legalitat espanyola per iniciar el procés cap al dret a decidir. La declaració hauria de ser en favor del dret a decidir i, per tant, per als socialistes, ja al títol s'hauria de suprimir la paraula 'sobirania'.

El PSC també ha proposat canviar el punt 1 de la declaració, que afirma que Catalunya és un "concepte polític sobirà". Els socialistes afirmen que aquesta definició és inconstitucional i, per tant, inicia un procés cap al dret a decidir des de la il·legalitat.

Les reclamacions dels socialistes no han convençut ni a CiU ni a ERC, que defensen el redactat actual -que ja va incloure diverses modificacions fruit de les demandes d'ICV-EUiA- i no tenen cap intenció d'eliminar el concepte de sobirania de la declaració.

La reunió s'ha allargat durant gairebé dues hores i ha acabat pràcticament com havia començat. CiU i ERC presentaran el seu text; ICV-EUiA decidirà si s'hi acaba sumant un cop es recullin les seves reclamacions principals (s'ha eliminat la referència a l'estat propi i s'ha destacat la importància del Parlament en tot aquest procés); PSC s'ha mantingut molt allunyat del contingut de la declaració; i la CUP decidirà si s'hi acaba sumant o si planteja el seu text alternatiu un cop no s'han satisfet dues de les seves principals reivindicacions: el concepte de Països Catalans (el text només farà una vaga referència) i la possibilitat que Catalunya surti de la UE (la CUP opina que fora de la UE es podria garantir una major independència dels mercats).