Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimecres  16.01.2013  13:55

Autor/s: Josep Casulleras Nualart

Escòcia ja pensa en la seva constitució

Salmond ja apunta els preceptes bàsics de la constitució escocesa: el dret a l'escolarització gratuïta i a tenir una llar i la prohibició de les armes nuclears

Men?ame
 

'El dret a una educació lliure i a tenir una llar, haurien de tenir protecció constitucional en l'Escòcia independent', ha dit el primer ministre escocès, Alex Salmond, en una entrevista a la BBC. Salmond considera que Escòcia hauria de tenir una constitució escrita (el Regne Unit no en té) i ja pensa en alguns dels preceptes més importants que hauria d'incloure. N'ha apuntat alguns: el dret de tenir una educació lliure, el dret de disposar d'una llar i la prohibició de les armes nuclears.

Salmond ha declarat que aquestes són algunes idees que posa damunt la taula el seu partit, el SNP, i que s'hauran de discutir amb els altres partits i amb tota la societat escocesa si s'imposa el sí en el referèndum sobre la independència previst per a la tardor de l'any que ve. 'Una Escòcia independent serà una una democràcia moderna i haurà de tenir una constitució. Tots els estats moderns tenen constitucions que protegeixen els seus ciutadans', ha declarat Salmond, que no preveu que una Escòcia independent entri en l'euro.

Per poder fer el referèndum, avui mateix es preveu que la Cambra dels Lords britànica ratifiqui l'aprovació ahir, per part de la Cambra dels Comuns, de la cessió al govern escocès de la competència per convocar referèndums, l'anomenada 'secció 30'.

La pregunta que es farà als escocesos serà: 'Esteu d'acord que Escòcia hauria de ser un país independent?'. I, de respostes, n'hi haurà dues: sí o no.

Aquesta és l'entrevista en vídeo que la BBC ha fet a Salmond:

Men?ame