El periodista Genís Sinca guanya el premi Pla amb ‘Una família exemplar’

  • La novel·la narra l'enfrontament de dues nissagues de la burgesia catalana de comarques

VilaWeb
VilaWeb
Montserrat Serra
06.01.2013 - 23:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El periodista Genís Sinca (Manresa, 1970) és el nou premi Josep Pla amb la novel·la ‘Una família exemplar’. Segons l’autor, l’obra tracta de l’enfrontament de dues nissagues, una de Tortosa, els Bou, i una de Manresa, els Mirabaix. Sinca hi empra la sàtira i la tragicomèdia per reflexionar ‘sobre l’ambició desmesurada que a vegades fa perdre el cap a persones enraonades’. Alhora, diu, és una ‘una crítica mordaç de les grans nissagues catalanes i de la vocació intocable que sovint les aboca al desastre’ 

La novel·la ‘Una família exemplar’ es publicarà el 7 de febrer a Destino, editorial convocant del premi. Els membres del jurat són Sebastià Alzamora, Berta Bruna, Rosa Cabré, Antoni Pladevall i Àlex Susanna. S’hi han presentat vint-i-set obres.

Amb aquesta obra, Sinca debuta en la ficció. Amb tot, ha publicat llibres biogràfics i vinculats al periodisme com ara ‘Memòries del Dr. Biodramina’ amb Joan Uriach (Edicions 62, 2011); ‘Vida secreta dels nostres metges’, retrat de quinze grans metges catalans (Angle editorial, 2009); ‘La Providència es diu Paco’, biografia de Francesc Candel (La Magrana, 2008); ‘L’últim republicà’, biografia d’Heribert Barrera (Columna, 2007); ‘Adéu Espanya!’, reflexió de quinze personatges sobre el futur de Catalunya (Columna, 2005); i també ‘Havaneres’, la història i els seus personatges (Columna, 2009).

Genís Sinca ha estat periodista al Diari d’Andorra i corresponsal a Itàlia per al diari Avui i ComRàdio. Ha col·laborat a La Vanguardia, l’Avui, El País i darrerament a l’Ara. També ha estat guionista de programes com ‘Afers exteriors’ i ‘Dutifrí’.

També el premi Nadal

Aquest vespre s’ha lliurat el 45è premi Josep Pla de prosa en català i el 69è premi Nadal de novel·la en espanyol, a l’antic hotel Ritz de Barcelona, convocats per l’editorial Destino. El premi Nadal se l’ha endut el periodista literari Sergio Vila-Sanjuán, amb la novel·la ‘Estaba en el aire’, sobre un programa radiofònic que es feia als anys seixanta a Barcelona, sobre persones desaparegudes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any