Montoro amenaça d’ofegar financerament Catalunya

  • Diu que presentarà un recurs contra el nou impost sobre dipòsits bancaris i que podria vetar l'accés de la Generalitat al Fons de Liquiditat Autonòmica

VilaWeb
Redacció
19.12.2012 - 15:38

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ministre espanyol d’Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha estat molt clar avui a l’hora de parlar de l’acord entre CiU i ERC i de l’impost sobre dipòsits bancaris. Abans de res, Montoro ha afirmat des dels passadissos del Congrés que el govern de l’estat preveu presentar un recurs al Tribunal Constitucional contra el nou impost sobre dipòsits bancaris aprovat per la Generalitat. Tot seguit, ha dit que pot no ser l’únic recurs, perquè l’executiu de Rajoy mira amb lupa l’acord assolit entre ERC i CiU i podria impugnar també el futur impost sobre les nuclears perquè entén que xoca amb la normativa espanyola. I finalment, com a conseqüència de tot plegat, ha advertit que el govern espanyol podria vetar l’accés de la Generalitat al Fons de Liquiditat Autonòmica del 2013 si no es compleix l’objectiu de dèficit. Un objectiu que el mateix president havia qualificat de ‘molt difícil’ i que implicaria un forta retallada en despesa pública. Tot plegat, mentre ERC i CiU tancaven un acord en què precisament ERC exigia aturar una part de retallades.

El govern espanyol ja ha portat al Tribunal Constitucional l’euro per recepta i les taxes judicials catalanes. Per Montoro, no hi ha precedents d’una taxa creada per decret per part d’un govern autonòmic i ha assenyalat que el seu equip ja estudia el recurs que es pot presentar en els pròxims dies.

El recurs serà tan pel contingut del decret en sí com pel seu caràcter retroactiu, perquè segons el ministre hi ha precedents al Tribunal Constitucional que invaliden que un impost es pugui aplicar amb efecte sobre els mesos anteriors. El recurs portarà implícita la petició de suspensió del decret, fet que suposa que tan bon punt el Tribunal Constitucional l’accepti a tràmit el decret deixaria de tenir efecte.

Montoro ha tornat a justificar que el seu executiu aprovés un impost a tipus zero sobre els dipòsits bancaris perquè segons ha apuntat hi ha preocupació a Europa sobre el fet que aquestes taxes autonòmiques xoquin amb la normativa comunitària.

Amenaça de perdre el FLA 2013

Montoro també ha llançat un advertiment als territoris que, com Catalunya, han insinuat que podrien no complir l’objectiu de dèficit marcat al Consell de Política Fiscal i Financera per a les comunitats autònomes.

El ministre ha recordat que els territoris tenen plans econòmico-financers aprovats que han d’aplicar i l’executiu espanyol disposa de mecanismes preventius i correctors per evitar desviacions.

Segons el ministre cal aplicar la Llei d’estabilitat pressupostària aprovada al Congrés i en el cas que un territori no complís amb les seves obligacions es podria quedar sense accés al Fons de Liquiditat Autonòmica del 2013.

Pel que fa a Catalunya, Montoro ha afirmat que abans d’actuar en cap direcció cal esperar a la presa de possessió de Mas i la formació de govern, i després enviarà una carta personalitzada al president de la Generalitat recordant-li l’obligació de complir.

Els passos següents passen per la mesa de conciliació entre els dos governs i la celebració d’un nou Consell de Política Fiscal i Financera que tindria lloc entre finals d’any i principis del 2013.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any