L’apartat econòmic del pacte entre CiU i ERC

  • L'impost de successions gravarà les rendes més altes • Hi haurà ‘eurovinyeta’, impost sobre dipòsits bancaris, sobre emissions de diòxid de carboni...

VilaWeb
Redacció
18.12.2012 - 21:32

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

CiU i ERC han acordat el bloc fiscal definitiu després de tancar els últims detalls de l’impost de successions. Segons que han explicat fonts pròximes a la negociació, han acordat que no es derogarà la llei que va aprovar CiU per gairebé suprimir l’impost de successions, sinó que se’n farà una reforma per gravar les rendes més altes. Això sí, tot i que sigui una derogació, es deixarà el tribut en el mateix nivell en què el va situar el tripartit, amb la mateixa recaptació.

A més de l’impost sobre dipòsits bancaris, el pacte inclou més impostos. Tot plegat hauria d’afegir uns mil milions d’euros a la caixa de la Generalitat.

La setmana passada ja es va saber que CiU i ERC estaven pràcticament d’acord sobre el conjunt fiscal. Això inclou la introducció de l’eurovinyeta, un impost sobre l’energia nuclear, i un sobre les emissions de diòxid de carboni. També s’obligarà les grans superfícies a pagar més i s’introduiran taxes sobre els pisos buits, sobre les begudes refrescants i sobre els envasos de plàstic. I es rebaixarà el mínim exempt de l’impost de patrimoni de 700.000 euros a 500.000.

Pel que fa a l’euro per recepta, el govern espanyol ja ha anunciat que el portarà al TC, i tot apunta que se suspendrà, tot i que el govern hi recorrerà contra.

Un altre compromís de l’acord CiU-ERC és aprovar un pla contra el frau fiscal i també per fomentar la conversió de l’Institut Català de Finances per convertir-lo en un veritable banc públic català, que doni crèdit a les empreses, però especialment a aquelles que exportin. Aquests empresaris podrien rebre un avançament dels diners tot esperant que els seus clients els paguin pels seus serveis.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any