14.12.2012 - 12:05
El Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà va presentar dijous el tercer número de la revista científica que porta el nom de l’entitat. Un tercer número de “consolidació” d’un projecte que “exporta el patrimoni de cultural més enllà de l’àmbit comarcal”.
L’acte de presentació es va fer a la Biblioteca Comarcal Jaume Vila de Mollerussa i va anar a càrrec de Jordi Soldevila, president del Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà, i Josep Camps, director de la revista Mascançà, acompanyats de l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, i el president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, Francesc Fabregat.
Crear un pont
Josep Camps va parlar de la revista com una proposta cultural per “equiparar la comarca amb les altres del país”. Una publicació que també ha de servir per “crear un pont” entre els investigadors que treballen els diferents temes relacionats amb el Pla d’Urgell i el públic “interessat en conèixer i valorar millor el que té al seu abast”. Camps va afegir que “com més coneguem la comarca, més arrelats estarem al país” alhora que ens farà “més cultes, civilitzats i lliures”. Unes qualitats que va contraposar a “un ministre que ho és, però de cultura, poca, i d’educació, menys”.
Camps va aprofitar per convidar a tothom a publicar a la revista Mascançà. Va recordar que els únics requisits són que el tema estigui relacionat amb el Pla d’Urgell i les normes de publicació que hi ha al final de la revista. També va afegir que els treballs han de tenir rigor en la documentació i que siguin amens, que siguin entenedors i comprensibles, fugint de l’erudició.
La cultura com a valor
Per la seva part Jordi Soldevila va advertir que davant de “la voluntat d’internacionalitzar… descuidem l’àmbit local, comarcal”. I va defensar el valor del patrimoni cultural i natural del Pla d’Urgell que “si no ho reivindiquem nosaltres, no ho farà ningú”. Un coneixement que també ha de fer “que ens pugi l’autoestima”.
Soldevila va defensar, al mateix temps que Camps ho havia fet de la qualitat dels treballs publicats, “la popularitat” dels mateixos. “Volem parlar de coses properes” va afegir, per “saber el que tenim”. I va tancar recordant el passat i present agrícola del Pla d’Urgell alhora que va reivindicar “la cultura com un valor” de present i futur perquè “els nostres fills no marxin de la comarca”.
Exportar comarca
En el seu torn Francesc Fabregat va qualificar la publicació presentada com a “revista consolidada” i que ajuda a descobrir “coses que desconeixem de la comarca”. També va destacar que la revista Mascançà “transporta el patrimoni del Pla d’Urgell més enllà” dels límits comarcals.
Guardar memòria
Com a cloenda va parlar Marc Solsona que va insistir amb la consolidació de la revista on “el difícil és mantenir-se” destacant la publicació del tercer número. Un treball que “ajuda a ordenar la història, el nostre coneixement de la comarca”, agraint tant la feina dels que estudien com els que guarden documents i fragments d’història. També va destacar el treball “potent en la memòria, en guardar les vivències personals” del Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà.
Miralcamp
Per avui divendres, dia 14, a les vuit del vespre, hi ha programada la presentació de la revista Mascançà a la sala d’acte de la casa de la vila de Miralcamp. Esteve Mestre i Ton Solé parlaran de Can Jan de Miralcamp, un dels onze estudis, més dues ressenyes literàries, publicats al tercer número de la revista Mascançà.
Us recordem que podeu comentar aquesta notícia o qualsevol tema relacionat amb la comarca o d’interès general al Fòrum del Pla d’Urgell.