S’ha mort Antonio Cubillo, l’històric dirigent anticolonial canari

  • L'estat espanyol el va intentar assassinar en un atemptat que li va deixar seqüeles tota la vida

VilaWeb
Redacció
10.12.2012 - 12:38

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Antonio Cubillo, fundador del Moviment per l’Autodeterminació i Independència de l’Arxipèlag Canari (MPAIAC), s’ha mort aquesta passada matinada a l’edat de 82 anys. Cubillo arrossegava diverses lesions des de l’atemptat que va patir l’abril del 1978 a Alger i que fou comès per les forces de seguretat espanyoles mentre dirigia el MPAIAC, que fou reconegut per l’Organització de la Unitat Africana.

Cubillo, que era advocat, estava casat i tenia tres fills, va néixer el 3 de juliol del 1930 a la Laguna.

El 1962 es va exiliar i el 1963 es va refugiar a Algèria. El 1964 fundà el MPAIAC, de la qual esdevingué el seu màxim dirigent. També va crear  la bandera tricolor amb set estrelles verdes com a bandera de la ‘lluita per la independència de Canàries i el socialisme’. El MPAIAC optà estratègicament per una línia africanista, aconseguint el suport de l’Organització de la Unitat Africana i d’alguns països de l’àmbit soviètic. Per a això es creà un discurs més ‘guanxista’, amb exaltació dels antics habitants de l’arxipèlag canari. El 1975 el MPAIAC aconsegueix l’emissora de ràdio ‘La Voz de Canarias Libre¡, que emetia des de l’Alger, i que va tancar el 1978 per pressions de la diplomàcia espanyola.

El 1976 el MPAIAC, després de l’assassinat del jove independentista canari Bartolomé García Lorenzo a mans de la policia espanyola, va emprendre la lluita armada. El 1978, la vigília del viatge que havia de fer a la cimera de la OUA per exposar a l’ONU el problema colonial canari, fou víctima d’un atemptat per part de l’estat espanyol. Cubillo va sobreviure, però va patir lesions greus que va arrossegar la resta de la seva vida.

El 1979 el MPAIAC va renunciar a la lluita armada. I el 1985 Cubillo va acabar tornant a les Canàries des d’Alger.

El 2003 l’Audiència Nacional va condemnar l’estat espanyol a pagar una indemnització de 150.000 euros a Antonio Cubillo per l’atemptat del 1978.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any