Artur Mas: ‘El referèndum es farà’

  • Fa una crida a ERC i al PSC perquè assumeixin la 'corresponsabilitat' de donar estabilitat al pròxim govern

VilaWeb
Redacció
26.11.2012 - 19:17

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Hi ha una gran majoria pel referèndum a Catalunya. Lògicament, el referèndum es farà. Mantenim el compromís’, ha dit Artur Mas després de valorar el resultat d’ahir. Però poder-lo tirar endavant caldrà que CiU trobi suport estable per poder gestionar el dia a dia en el govern, ja sigui amb ERC o amb el PSC. ‘Aquest país necessita un govern fort i estabilitat parlamentària. Sense això no es podria governar una situació tan complicada com la que tenim: amb una austeritat imposada, havent de superar una crisi econòmica duríssima i liderar un procés de consulta i amb un govern del PP a Espanya’, ha declarat.

Mas ha explicat la situació amb què veu CiU: ‘Tenim una posició de lideratge que exercirem. No amagarem el cap sota l’ala. El que passa que és que no n’hi ha prou amb el resultat de CiU. Assumirem la responsabilitat parcialment. No se’ns ha donat l’únic lideratge, sinó la part que ens toca, que és la principal’. I demana a altres formacions (i Duran i Lleida ha especificat ERC o fins i tot el PSC) que assumeixin una corresponsabilitat.

Per Mas, un govern fort pot ser liderat i composat només per nosaltres i amb un suport clar, o bé per un govern en coalició. Si el govern no és fort no es podrà enfrontar a la situació. La geometria variable ara no és possible. Això vol dir que els altres són corresponsables de la situació. Aquest és el mandat del poble català.’

Mas ha comparegut en roda de premsa acompanyat pel seu número dos, Josep Antoni Duran i Lleida, que ha reconegut que CiU no va ser capaç de detectar la seva davallada electoral. De moment, els únics contactes que ha tingut el president en funcions han servit per felicitar-se mútuament. En concret, ha parlat amb el socialista Pere Navarro per missatge de mòbil, i amb Oriol Junqueras (ERC) i Joan Herrera (ICV) per telèfon.

Ara bé, Mas ha intervingut per subratllar que aquest país necessita un ‘govern fort i una estabilitat parlamentària per a la pròxima legislatura’. Sense això, ha continuat, no podrà enfrontar-se a l’austeritat imposada, a la crisi i a les seves conseqüències, al procés de la consulta i a la majoria absoluta del PP. El president en funcions ha evitat aclarir si prefereix un govern de coalició o un pacte estable des de fora, i ha assegurat que CiU està oberta a parlar-ne amb les altres formacions. En tot cas, ha remarcat que la geometria variable de l’anterior legislatura ‘no és possible’, i ara cal que algú sigui corresponsable de la situació, perquè així ho han volgut els ciutadans a les urnes. Els catalans, ha reblat, volen que algú acompanyi CiU.

Tot i que és conscient que necessita suports d’algú altre, Mas també ha volgut recordar als seus possibles socis que no hi ha govern possible que no passi per CiU, i que hi ha un programa que és ‘clarament guanyador’, tot i que també ha admès que haurà de ser també ‘permeable’ a les aportacions d’altres.

S’ha mostrat d’acord amb les paraules del president d’ERC, Oriol Junqueras, pel que fa a les polítiques socials, però alhora també ha subratllat que s’ha de veure quina és la realitat i les ‘limitacions’ que té el govern. ‘Farem entendre a tothom quina és la realitat’, ha dit. En aquest sentit, ha avisat ERC que no pot escollir només donar suport a CiU en tot allò que faci referència al full de ruta sobiranista, sinó que si hi és, ha de ser-hi per a tot, també per governar el dia a dia. ‘Hi ha d’haver algunes formacions que també estiguin disposades a treballar pel dia a dia, perquè si no hi ha ningú disposat a treballar pel dia a dia, nosaltres sols no ho podem fer. Necessitem que hi hagi algú que s’arremangui a fer la feina difícil’, ha argumentat.

Però també hi ha hagut missatge dirigit al PSC. La consulta es farà, perquè hi ha una majoria rotunda al Parlament, de gairebé de dos terços. ‘És evident que la consulta és una condició que no es pot renunciar, perquè és un mandat molt clar’, ha subratllat.

No s’ha plantejat renunciar

Mas ha assegurat que en cap moment s’ha plantejat renunciar, cosa que sí que hauria fet si hagués perdut les eleccions o si no estigués en disposició de formar govern. Al seu parer, no pot defugir la responsabilitat de governar. Tot i que ha reconegut que no era el resultat que esperaven i reclamaven, ha apuntat que CiU ha guanyat àmpliament i dobla el següent partit en escons. Duran ha afegit que si se li hagués passat pel cap aquesta idea, des de CiU no li haguessin deixat.

El candidat ha negat un problema de credibilitat a l’hora de demanar una concentració del vot en CiU i simplement ha insistit que la gent ha volgut que la federació faci el camí del dret a decidir amb altres, tot i que ell mateix havia assegurat que volia plantejar el tema de la consulta acompanyat per tots els partits que hi estiguessin a favor. ‘No hi ha fallada, no hi ha error, aquest és el criteri de la ciutadania que hem d’assumir i respectar’, ha conclòs.

 

Informació relacionada: Junqueras: ‘Hi ha un mandat democràtic que avala la necessitat d’un referèndum’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any