El sucre i la salut infantil

  • Segon lliurament de la sèrie d’articles “Alimentació i salut infantil”, una informació 360º sobre com influeix en la salut dels nens i nenes el que mengen i el que beuen i quins són els hàbits més saludables per prevenir malalties i créixer sans

VilaWeb
VilaWeb
Esther Martín
23.11.2012 - 20:11

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

. En aquesta ocasió, la Dra. Esther Martín, pediatre i membre de l’equip mèdic de “Per a pares i mares”, escriu sobre la incidència del sucre en l’alimentació infantil.

Els sucres o carbohidrats són un dels nutrients principals i representen la font d’energia més important del cos humà, especialment en els nens, per als que l’aportació calòrica en quantitats suficients és fonamental ja que estan en continu creixement i realitzen (o haurien de fer) una important activitat física.

És indubtable que la seva ingesta no només suposa una aportació immediata d’energia, sinó que el seu agradable sabor provoca una immediata sensació de benestar, motius pels quals els nens són el col·lectiu que més disposat està a consumir-los.

Els animem a acompanyar-nos per descobrir què hi ha darrere del consum de sucre en la infància.

Tipus de sucre i la seva funció dins de l’organisme

Els carbohidrats que estan presents en la nostra alimentació poden ser simples o complexos depenent de la seva estructura química1-2:

· Sucres simples, com la fructosa, la glucosa i la galactosa. Aquest tipus de sucres es troben de forma natural a la fruita, la mel, així com en la llet i els seus derivats, respectivament.

· Sucres complexos o midons, que inclouen tres o més sucres i que són presents en els llegums, les verdures riques en midó (com la patata, el moniato o la carabassa) i els pans i cereals integrals. Molts d’aquests sucres complexos constitueixen a més una font important de fibra.

Però, què passa amb els sucres un cop que els ingerim?, quina funció compleixen en el nostre organisme? La principal funció dels carbohidrats és subministrar energia al cos, especialment al cervell i al sistema nerviós. Imaginem que el nostre cos és un vaixell de vapor que necessita energia per navegar. Per això utilitza l’energia alliberada per la combustió de la llenya (sucres simples). Però aquesta fusta procedeix d’arbres (sucres complexos) per la qual cosa, abans de ser sotmesa al foc, cal processar-la i dividir-la en trossos més petits que càpiguen dins de la caldera. Igualment, tots els carbohidrats que ingerim es descomponen en sucres simples. Aquests sucres s’absorbeixen a l’intestí i passen al torrent sanguini. A mesura que el nivell de sucre augmenta a la sang, el pàncrees allibera una hormona anomenada insulina, necessària per transportar el sucre de la sang a les cèl·lules1 (caldera), on s’utilitza com a font d’energia. A més, el sucre “extra” s’emmagatzema en el fetge i en els músculs per ser alliberat quan és necessari.

Efectes del consum de sucre sobre la salut

Hem vist que consumir sucre de forma adequada és fonamental per al correcte funcionament de l’organisme però, quins efectes pot tenir sobre la salut un consum inadequat de sucres en la nostra dieta habitual? Diversos estudis han associat dietes amb alt contingut en sucres o de sucres “no saludables” amb el risc de desenvolupar diverses malalties cròniques com:

· càries dental

· diabetis tipus 2

· obesitat

· malalties cardíaques

· malalties de la vesícula biliar

· alguns tipus de càncer3

Els mecanismes potencials amb els que els carbohidrats poden contribuir a augmentar el risc de desenvolupar aquestes malalties cròniques són diversos. S’ha observat que en algunes persones l’augment de carbohidrats en sang i l’increment persistent de la producció d’insulina produeixen una pèrdua progressiva de la resposta de les cèl·lules que produeixen aquesta hormona, donant lloc al desenvolupament de diabetis i obesitat, així com a un augment de determinats greixos en sang, trastorns de la coagulació i canvis inflamatoris que s’han relacionat amb l’aparició de malalties cardíaques com l’infart agut de miocardi3.

Hi ha gran interès i preocupació entre la comunitat científica i mèdica en relació als efectes per a la salut d’un consum inadequat de sucre i també nombroses línies d’investigació i estudis en marxa per produir resultats científics concloents, ja que a partir d’aquestes conclusions, tant els metges com les persones en general poden establir hàbits saludables de consum de carbohidrats i sucres.

Llegir més

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any