Notícies

Dissabte  24.11.2012  06:00

Guia electoral del #25N

Repassem els candidats, la campanya, les enquestes i els aspectes clau per a poder entendre el resultat de les eleccions

Men?ame
 

La campanya de les eleccions parlamentàries catalanes del 25 de novembre ja s'ha acabat. Per la manifestació independentista que va portar a convocar-les, pels temes que s'hi han tractat i pel caràcter plebiscitari que han pres, aquestes eleccions poden esdevenir històriques si la majoria sobiranista és prou gran per convocar un referèndum d'independència. Per això, us proposem repassar una per una les candidatures que s'hi han presentat i han arribat al final de la cursa amb opcions de ser al parlament.

El somni de la majoria absoluta

CiU és, de llarg, el partit que ha governat durant més anys la Generalitat de Catalunya, especialment gràcies als èxits electorals de Jordi Pujol. Actualment té 62 diputats.

La campanya: Les eleccions han arribat per sorpresa i la campanya de CiU s’ha mogut entre l’èpica d’unes eleccions úniques i la necessitat de millorar la gestió del govern. CiU ha fet una campanya personalista, convençuda que Artur Mas és el millor actiu que té.

Les enquestes: Amb molt poques excepcions totes les enquestes situen CiU a l’alça, però sense arribar a la majoria absoluta.

A tenir en compte: Si Mas arriba a la majoria absoluta, això referendarà de manera extraordinària el seu projecte. Si no hi arriba i sobretot si perd escons o percentatge, els seus enemics s’hi abraonaran per a desprestigiar-lo.

La por del pitjor dels resultats

Pasqual Maragall va aconseguir aixecar el llistó dels socialistes fins a guanyar en vots per primera i única vegada CiU. Des d’aleshores no ha deixat de caure la intenció de vot al PSC. Actualment té 28 diputats.

La campanya: El PSC ha fet una campanya confusa i difícil d’entendre. Diu que el debat independentista és una cortina de fum, però en canvi omple els carrers de pancartes contra la independència. Pere Navarro no arrenca com a candidat favorit.

Les enquestes: Totes les enquestes trenquen el sòl electoral del partit, atorgant-li el pitjor resultat. I encara pitjor, els socialistes es juguen amb el PP i fins i tot amb ERC ser el segon partit del país. Els seus dirigents confien que el vot ocult aflorarà el darrer moment, però no és gens clar.

A tenir en compte: Si el PSC baixa de 20 diputats deixarà de ser el partit de referència de l’esquerra. La gran batalla ja és conservar el segon lloc. Si el perd, la crisi pot arrossegar no sols el PSC, sinó fins i tot Alfredo Pérez Rubalcaba i el PSOE sencer.

L’obsessió contra la independència

El PP té un comportament electoral molt irregular a Catalunya, però des de fa unes quantes convocatòries el seu vot va en augment. Actualment té 18 diputats.

La campanya: El PP ha decidit jugar gairebé una sola carta: ser el partit de l’espanyolisme. La campanya ha estat plena de visites a cases regionals espanyoles i apel·lacions a la por, algunes certament desafortunades. La filtració d’un poc fiable document a El Mundo sobre Mas i Pujol podria girar-se-li en contra.

Les enquestes: Les enquestes no atorguen als populars la capitalització del vot espanyolista, sobretot pel creixement de Ciutadans. Però el situen per primera vegada en la història amb possibilitats d’aconseguir ser el segon partit del país.

A tenir en compte: Si aconsegueix ser el segon partit del país, malgrat l’enorme diferència amb el primer, el PP donarà el resultat com a bo i intentarà presentar-se com l’oposició a CiU i el sobiranisme.

Sense acabar de recollir els fruits

Iniciativa no ha aconseguit mai els èxits electorals del vell PSUC, però les darreres convocatòries ha sabut consolidar un espai propi. Actualment té 10 diputats.

La campanya: Per cert! I tenim el dret de decidir. Aquesta frase, de cua de l’anunci electoral, posa en relleu un dels problemes electorals d’ICV: s’ha sumat sense reserves al dret de decidir, però ha de marcar distàncies respecte a Mas. La tebiesa que en resulta potser acaba no convencent ni els uns ni els altres.

Les enquestes: Les enquestes posen Iniciativa per Catalunya per sota del bloc PSC-PP-Esquerra, que es disputen la segona, la tercera i la quarta posició a la cambra. Si no hi ha sorpreses, doncs, ICV recularà en el rànquing dels partits, malgrat que semblava estar cridada a recollir el fruits de la seva clara i contundent oposició al govern de CiU.

A tenir en compte: No augmentar de manera substancial el nombre de diputats pot generar desencís a les files ecosocialistes. ICV vigilarà de manera especial Ciutadans. Tem que una part del seu vot no independentista hagi emigrat cap al nacionalisme espanyol.

En joc el lideratge de l’esquerra catalana

Carod-Rovira va portar ERC a uns extraordinaris 23 diputats, dels quals ha quedat després molt lluny. Esquerra aspira ara a tornar a acostar-se al voltant dels vint. Actualment té 10 diputats.