The Guardian estrena una sèrie sobre la independència de Catalunya

  • Hi entrevista Mas, publica un article de Jordi Galí, compara el cas català amb el de Txecolovàquia i parla dels Països Catalans

VilaWeb
ACN
19.11.2012 - 21:52

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El diari anglès The Guardian ha estrenat una secció dedicada a la independència de Catalunya, en què de moment hi ha publicat cinc articles, en què fa un anàlisi dels efectes econòmics d’una hipotètica independència, entrevista el president Artur Mas (Catalonia’s leader tries to ride secessionist wave), valora si el cas català és comparable amb el de Txecoslovàquia (Is there a lesson for Catalonia in the Czechoslovakian ‘velvet divorce’?), reprodueix una peça de l’economista Jordi Galí (The case for Catalonia’s independence) i exposa la realitat dels Països Catalans (If Catalonia wins independence, where will it end?).

El “pragmatisme astut” de Mas

Una Catalunya independent “és molt viable” econòmicament, assegura Artur Mas a ‘The Guardian’. “El que no és viable és la situació actual”, afegeix. El president i líder de CiU és presentat al diari com el “líder que intenta conduir l’onada secessionista”. El rotatiu destaca que Catalunya viu un moment “d’eufòria” però senyala que al darrere també hi ha “un pragmatisme astut”. “Mas, el president de la Generalitat de Catalunya, és a la cima d’una onada independentista sense precedents. Però també intenta controlar-la. I sap que serà un viatge amb revolts”, destaca el corresponsal del rotatiu, Giles Tremlett.

El diari destaca que el procés independentista que viu Catalunya “és un afer que dura des de fa anys, nascut de factors històrics i culturals que han persistit durant segles”. “Però no cal rascar gaire per veure quin és el principal tema en disputa a l’Espanya de la crisi: els diners”, afegeix Giles Tremlett. En les converses amb Artur Mas, que el diari reprodueix en tres dels articles, el corresponsal del rotatiu britànic pregunta per la viabilitat de la independència, les relacions amb Espanya i com es farà el procés cap a l’estat propi.

Tot i que ‘The Guardian’ recorda que l’Estat espanyol va reprimir amb les armes la declaració de l’estat català l’any 1934, Mas defensa al diari que la independència “serà pacífica o no serà”. A més, es mostra disposat a negociar amb el govern de Mariano Rajoy la celebració d’un referèndum, i, si no és possible, aposta per organitzar una consulta d’acord amb una llei catalana. “Si ho porten als tribunals i ho prohibeixen, demanarem una certa protecció de les institucions europees”, explica Mas al rotatiu. “El que Europa pot fer és pressionar el govern espanyol perquè negociï”, afegeix el president i líder de CiU, destacant al ‘The Guardian’ que “hi hauria un problema si una part d’Europa no pot expressar la veu democràtica del seu poble”.

Les conseqüències de la independència

A més d’analitzar el discurs del president Artur Mas, el diari britànic també dedica un gran espai del seu especial a analitzar les conseqüències de la independència, especialment a nivell econòmic. El rotatiu cita experts partidaris i contraris a la creació d’un estat propi a Catalunya, explica el concepte del dèficit fiscal i remarca els dubtes sobre un possible boicot o mobilització del sector empresarial. A més, el diari també menciona els efectes que podria crear la independència a l’Estat espanyol. De fet, ‘The Guardian’ defensa que “Catalunya no és l’únic problema” perquè el País Basc va votar recentment de forma majoritària pels partits “nacionalistes i separatistes”.

El rotatiu assenyala que “milions d’espanyols” veuen les demandes independentistes “amb alarma”, i recorda que en el passat moviments similars s’han resolt amb les armes. “La separació podria oferir un precedent”, diu el rotatiu, en un estat “amb un centre cada vegada més dèbil que ha passat dècades cedint poders a les seves fortes regions”.

‘The Guardian’ afirma que Mas “admet que el procés serà difícil” perquè “molts veuen Espanya inconcebible sense Catalunya”. A més, la situació també generaria dubtes a Brussel·les, segons el diari. “Tot això és territori inexplorat per una Unió Europea que mai ha vist com un estat membre es separava i no té ganes d’obrir la caixa de Pandora dels moviments separatistes i les reivindicacions territorials”, afirma el diari.

Països Catalans

L’especial del ‘The Guardian’, molt complert en el seu primer dia, també inclou un article especial sobre l’existència dels Països Catalans. “Si Catalunya guanya la independència: on acabarà?”, es pregunta el rotatiu britànic, que utilitza el mapa del temps de TV3 per explicar el concepte d’uns Països Catalans que van “200 milles al sud fins a Alacant, al nord més enllà de la ciutat francesa de Perpinyà i a través del mar fins a les Balears”.

L’article explica, a través d’una conversa amb la presidenta d’Òmnium, Muriel Casals, que la llengua catalana és un dels eixos vertebradors dels Països Catalans. Amb tot, el diputat d’ERC Alfred Bosch indica que és “una mica prematur” parlar d’un possible efecte “contagi” a València i les Balears si Catalunya obté la independència. El president Artur Mas també assegura a l’article que Catalunya “no farà demandes territorials” i que tota cooperació se centrarà en l’àmbit cultural, lingüístic i econòmic.

El rotatiu destaca que al País Valencià els polítics conservadors “han intentat dir que el valencià i el català ni tan sols són la mateixa llengua” i recorda que a Balears el govern de José Ramón Bauzá ha retirat el finançament a l’Institut Ramon Llull, una institució que “promou la cultural catalana a l’exterior i deu el seu nom a un escriptor mallorquí del segle XIII”.

Jordi Galí

L’especial del ‘The Guardian’ també inclou un article de l’economista català Jordi Galí, publicat a ‘La Vanguardia’ el passat 14 d’octubre. En el text, Galí assegura que la independència “ens pot fer més rics, però no necessàriament més productius” i aposta per fer un “bon ús” de l’estat propi per construir-lo de nou tenint en compte “l’oportunitat única i les enormes possibilitats” que es plantejaran.

Txecoslovàquia

El primer dia de l’especial de Catalunya també inclou un article sobre el procés de separació de Txèquia i Eslovàquia. El rotatiu ‘The Guardian’ es pregunta si el cas podria ser aplicable a Catalunya, ja que és “el millor exemple a l’Europa post-guerra d’una separació relativament fàcil”, però els experts que cita eviten dibuixar gaire paral·lelismes.

‘The Guardian’ va anunciar la setmana passada que iniciaria una sèrie especial de reportatges sobre les eleccions de Catalunya del proper diumenge, que han despertat un gran interès a nivell internacional. El primer grup d’articles, publicat aquest dilluns al vespre, seguiran durant els propers dies amb noves anàlisis sobre el procés obert al país, en una de les majors cobertures internacionals fetes fins ara sobre Catalunya per cap diari del món.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any