Barroso corregeix Reding i Almunia sobre la independència de Catalunya

  • Insisteix que la Comissió no es pronunciarà fins que rebi una petició formal d'un estat 'sobre una situació concreta'

VilaWeb
Redacció
13.11.2012 - 12:34

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, ha corregit avui les últimes declaracions dels comissaris Viviane Reding i Joaquín Almunía, que havien dit que una Catalunya independent s’hauria de posar a la cua en les peticions d’adhesió a la UE. Barroso ha dit que Brussel·les només es pronunciarà sobre les conseqüències legals de la independència quan tingui sobre la taula ‘una situació concreta’. En resposta a una pregunta parlamentària dels eurodiputats catalans, descarta formular un posicionament oficial de la Comissió.

L’eurodiputat de CiU Ramon Tremosa, un dels que va formular la pregunta a Barroso, ha dit: ‘A diferència d’Espanya, la Unió Europea no tanca portes. Tampoc ajudarà a obrir-les, però no les tanca d’entrada’.

Tant Reding com Almunia havien expressat en un primer moment opinions favorables a l’entrada d’una Catalunya independent a la Unió Europea.

La marxa enrere de Reding

Reding va negar a final de setembre en una entrevista al Diario de Sevilla que la legislació internacional digués que una Catalunya independent quedaria fora de la UE. El diari escocès Newsnet Scotland va demostrar que després de la reacció irritada d’Espanya la comissió va voler canviar les declaracions de Reding. I el diari va publicar l’àudio de l’entrevista que demostra que va dir el que va dir.

Finalment, després de les pressions, Reding va acabar dient: ‘Catalunya no seria automàticament un nou estat de la Unió Europea i hauria de presentar una sol·licitud d’accés a la Unió’.

La marxa enrere d’Almunia

El cas d’Almunia és semblant. Quan va venir a Barcelona, el 23 d’octubre proppassat, va dir que el Regne Unit havia donat ‘una lliçó de democràcia’ a l’estat espanyol amb l’acord que David Cameron i Alex Salmond van signar per pactar el referèndum d’Escòcia. I va dir també que ‘no era honest dir de manera taxativa que Catalunya quedaria fora de la UE si assolís la independència’. Però la setmana passada es va desdir d’aquelles declaracions, i en un acte a Madrid va dir que ‘si una part d’un territori d’un estat membre se separés aquesta part quedaria fora, i hauria de tornar a començar’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any