Notícies

Dijous  08.11.2012  17:04

El govern espanyol admet que fa informes contra la independència de Catalunya

Sáenz de Santamaría evita pronunciar-se sobre si Espanya vetaria un estat català a la UE

Men?ame
 

La vice-presidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha admès avui que l'estat elabora informes 'jurídics i econòmics' per frenar la independència de Catalunya. Troba lògic fer-ho 'quan hi ha qüestions polítiques d'especial transcendència un govern estudiï les conseqüències polítiques i econòmiques de qualsevol assumpte'. Segons la vice-presidenta, forma part de la tasca de tots els ministeris fer aquest tipus d'estudis. I ha tornat a evitar respondre si Espanya vetaria una Catalunya independent dins la UE.

Sáenz de Santamaría diu que la independència de Catalunya és una mera hipòtesi que no s'ajusta a la voluntat de catalans i espanyols.

Segons la vicepresidenta espanyola, és feina de tots els ministeris de fer estudis per tenir un 'coneixement fonamentat, realista, seriós i solvent de les conseqüències que pot tenir per al conjunt d'Espanya i i per a una part' un fet com la independència. En aquest sentit, ha reconegut que el ministeri d'Afers estrangers va elaborar un informe que deia que una Catalunya independent tindria una forta caiguda del PIB. I ha dit que hi ha uns altres informes 'de naturalesa jurídica i econòmica' que duen a terme els altres ministeris sobre aquesta qüestió.

De fet, el govern espanyol ha anat més enllà en aquest cas, i ha creat una unitat de crisi contra la independència de Catalunya. L'ha impulsada el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, i l'integren també el fiscal general de l'estat, Eduardo Torres-Dulce; l'advocada general de l'estat Marta Silva i un representant del ministeri d'Interior.