Un nou estudi destaca la potència del català a la Wikipedia

  • Un investigador d'Oxford conclou que la llengua dominant als articles geolocalitzats a la Wikipedia d'Espanya és el català

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
02.11.2012 - 17:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’investigador de la Universitat d’Oxford Mark Graham ha publicat a la seva web Zero Geography un estudi sobre les llengües dominants a cada estat del món basant-se en els articles geolocalitzats de cada edició de la Wikipedia, és a dir, els referents a monuments, elements geogràfics i indrets amb coordenades. A banda descobrir que els idiomes europeus dominen la resta de països del món des d’aquesta perspectiva, Graham se sorprèn d’una dada: ‘A Espanya tenim un cas de ‘llengua minoritària’ (el català) amb significativament més contingut que no la ‘llengua majoritària’ (castellà) de l’estat.’

A partir de xifres obtingudes combinant dades geolocalitzades de WikiLocation i Georeferenzierung, Graham ha descobert que des de territori espanyol s’han fet trenta-cinc mil articles amb coordenades en català, per tan sols dinou mil en castellà. ‘Enlloc del món podem veure una visibilitat tan alta d’una llengua relativament petita’, afirma l’investigador.

Aquestes xifres es deuen al fet que la Wikipedia en català té més articles dels Països Catalans i d’Espanya geolocalitzats que no pas la seva homòloga en castellà.

Cal recordar que la Viquipèdia té actualment 387.061 articles i se situa en la quinzena posició de totes les Wikipedies mundials, una proporció altíssima en comparació del nombre de parlants.

Per David Parreño, d’Amical Viquipèdia, afirma que ‘aquestes dades demostren, una vegada més, que la Viquipèdia és un reflex de la societat’. ‘Si als Països Catalans hi ha un gros important de gent interessada pel patrimoni i el territori, es veu reflectit a la Viquipèdia, on la seva comunitat escriurà més sobre aquest tema’, comenta.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any