Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Divendres  02.11.2012  16:02

El govern espanyol no vol dir si vetaria una Catalunya independent

Sáenz de Santamaría insisteix que un estat català quedaria fora de la Unió Europea

Men?ame
 

El govern espanyol es nega a dir si vetaria l'entrada a la Unió Europea d'una Catalunya independent. La vice-presidenta de l'executiu, Soraya Sáenz de Santamaría, s'ha negat a respondre la pregunta que li han fet que i li han repetit els periodistes en la conferència de premsa de la reunió del Consell de Ministres. Considera que és una hipòtesi i ha desitjat que una situació com aquesta no es produeixi mai, recordant que cal 'valorar les conseqüències' que tindria una proclamació d'independència.

Sáenz de Santamaría ha tornat a dir que una Catalunya independent quedaria fora de la Unió Europea. Per això ha esgrimit un document del col·legi de comissaris de la UE del 2004 responent una pregunta d'una diputada gal·lesa. L'escrit analitzava la independència d'Algèria del 1962 respecte de França per dir que si un territori s'independitza el nou estat sortiria de la UE.

En canvi, un informe recent del parlament britànic sobre la independència d'Escòcia, elaborat per un dels més grans experts sobre ampliació comunitària, deixava clar que una Escòcia independent romandria a la UE, i detallava els passos i el calendari que hauria de seguir. Vegeu la traducció al català de l'informe.

Justament ahir es va saber que el govern espanyol es negava també a demanar a la comissió europea un dictamen jurídic sobre una eventual independència de Catalunya i la continuïtat de l'estat català a la UE. Diu que no el veu necessari, malgrat les declaracions de portaveus de la comissió, que han deixat clar que no es pronunciarien sobre una Catalunya independent fins que no hi hagués una petició formal per part de l'estat espanyol.