Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dijous  01.11.2012  06:00

Autor/s: Pere Cardús i Cardellach

El Wall Street Journal presenta Bono, Wert i Blanco com a exemples de mediocritat

En un article de Raymond Zhong sobre les 'profundes disfuncions' de la política espanyola: l'amiguisme i la mediocritat

Men?ame
 

El diari nord-americà The Wall Street Journal va publicar ahir un article signat per Raymond Zhong en què s'explica per què Espanya no por redreçar la seva economia després de tantes reformes, rescats, apujades d'impostos i retallades. Entre les causes d'aquest llast econòmic Zhong esmenta l'amiguisme i la mediocritat. Com a exemples d'amiguisme, exposa el cas de les reformes sobre energies renovables i acusa el govern d'afavorir els interessos del germà del ministre d'Hisenda Cristóbal Montoro i del germà del seu cap de gabinet, que dirigeixen una companyia que aconsella empreses del sector de l'energia solar.

L'article també critica que el govern espanyol hagi endarrerit la presa de determinades decisions fins després de les eleccions basques i gallegues, com ja va fer amb les andaluses. A més, també critica una pràctica habitual dels espanyols: enviar globus sonda sobre determinades reformes abans de decidir quines es fan finalment. En aquest sentit i sobre l'excés de cautela en la presa de decisions, Zhong compara l'estratègia de Rajoy amb l'estil dels buròcrates del Partit Comunista Xinès.

A continuació, l'article carrega contra el sistema electoral espanyol i el funcionament dels partits polítics. Conclou que d'aquest sistema en resulta una clara disfunció amb una explicació simple: la importància a Espanya de l'endollisme ('enchufismo'). 'No hi ha cap feina al Banc Central, al Tribunal Constitucional o al cos diplomàtic, que no estigui sotmès als màxims dirigents dels partits', diu Zhong.

'Per tant, els partits estan poblats a tots nivells per mediocres: des de José Bono, l'ex-ministre socialista de Defensa i un populista a l'estil de l'Amèrica Central; el ministre d'Educació José Ignacio Wert, que vol espanyolitzar els nens catalans per resoldre la crisi secessionista; fins l'ex-secretari general del PSOE, José Blanco, que va rebre la Gran Creu de l'Ordre de Carlos III dos dies després que el Tribunal Suprem obrís una investigació sobre les acusacions de suborn'.