El govern català esbossa el camí per al reconeixement internacional

  • Homs invoca la jurisprudència del Tribunal Internacional de l'Haia per exercir el dret de decidir

VilaWeb
Redacció
31.10.2012 - 14:57

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern comença a traçar el camí per a poder convocar un referèndum que tingui un reconeixement internacional. El portaveu , Francesc Homs, ha explicat quines són per a l’executiu ‘les quatre regles que marquen el camí del dret a decidir’, basant-se en la jurisprudència del Tribunal Internacional de l’Haia. Aquesta jurisprudència ‘posa les bases per a la definició d’un dret de decidir reconegut internacionalment’, ha dit Homs, avui en una conferència sobre el dret de decidir al Fòrum Europa (text íntegre, en pdf).

Homs ha fet referència al dictamen que el tribunal de l’Haia va emetre el juliol del 2010, que va considerar que la declaració unilateral d’independència de Kossove del 2008 no va violar el dret internacional.

Segons Homs, aquest dictamen estableix que la legitimitat d’un procés basat en el dret de decidir es basa en l’absència de violència i en intentar arribar amb acords ‘de l’estat matriu’.

També ha explicat que hi ha una doctrina del Consell d’Europa sobre les bones pràctiques en referèndums, que constata que poden enfortir la legitimitat democràtica, i que passen per reconèixer la possibilitat que es puguin celebrar en àmbits inferiors al de l’estat.

Les quatre regles

El portaveu del govern ha exposat unes quantes regles que caldria complir per poder fer el referèndum sobre la independència.

‘Com a primera regla, la democràcia’. Homs ha subratllat que ‘durant la propera legislatura s’ha de poder consultar el poble de Catalunya, amb la fórmula tècnica i jurídica més òptima’, per complir la resolució del parlament.

La segona, ha destacat Homs, és un procés que ‘ha d’anar acompanyat d’àmplies majories’. ‘El 51% probablement no sigui suficient en un procés d’aquestes característiques, sinó que s’ha de sostenir en una majoria sòlida i àmplia’. ‘Aquesta és la seva força i és el que el farà imparable’, ha asseverat.

En tercer lloc, ha relatat Homs, ‘el procés s’ha de desenvolupar de manera pacífica i amb ple respecte a la convivència’. ‘Estic convençut que serà un camí, ho està essent, tranquil i respectuós’.

Finalment, la quarta regla plantejada per Homs és que el procés es desenvolupi en el marc d’Europa. ‘Catalunya és Europa i seria absurd que renunciéssim a un projecte d’èxit com és la Unió Europea’. ‘Com s’entendria que un contribuïdor net a Espanya i també a Europa es quedés al marge de la pròpia UE’, s’ha preguntat.

No té marxa enrere

El dret a decidir, ha reiterat Homs, és ‘una aposta seriosa, estructural, que no té marxa enrere’. ‘Si el poble de Catalunya ho avala el 25 de novembre, l’exercici del dret a decidir i el camí de l’estat propi ja no tenen marxa enrere’. I diu que ha fet una constatació objectiva: ‘després de 32 anys l’encaix de Catalunya a Espanya resulta impossible’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any