El PSOE condemna el programa electoral del PSC l’endemà mateix d’haver-se presentat

  • Rubalcaba, contra el dret de decidir proposat pel PSC · Bono vol l’expulsió dels qui no defensin la unitat d'Espanya

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
30.10.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El programa electoral del PSC, que proposa de canviar la constitució espanyola perquè es pugui exercir el dret de decidir, ha estat desautoritzat pel PSOE en menys de vint-i-quatre hores. Si diumenge el candidat i secretari general del partit, Pere Navarro, presentava el programa, ahir el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va tombar-lo dient que no compartia ‘la fórmula del dret de decidir’ proposada. Poc després, l’ex-ministre socialista i ex-president del congrés espanyol, José Bono, va demanar l’expulsió del PSC de tothom qui no defensés la unitat d’Espanya.

El candidat del PSC i secretari general del partit, Pere Navarro, propugna el federalisme com a ‘única via per a esquivar la recentralització del PP i la profecia temerària de Mas’. Ahir, en una entrevista de TVE va defensar la possibilitat d’exercir el dret de decidir i de fer un referèndum sobre la independència en què els socialistes catalans dirien ‘clarament que no’.

Alfredo Pérez Rubalcaba diu que entén que els socialistes catalans hagin entrat en aquest debat, i reconeix que el PSC a vegades defensa coses que el PSOE desaprova. I en aquest cas s’oposa a la proposta del dret de decidir del programa del PSC, justament perquè comparteixen ‘allò que és essencial’: que Catalunya continuï formant part d’Espanya.

Ara, José Bono va tractar Artur Mas de ‘sediciós’ per haver engegat el procés de construcció d’un estat propi. ‘Això és com qui va perdent en un tauler d’escacs i de cop vol canviar les regles i fer que els alfils es moguin com les torres, tu dius que t’has assegut a jugar perquè hi ha unes regles prèvies. Ah sí? Doncs et prenc el tauler i et clavo una bufetada. Vostè és un sediciós, em roba el tauler’, deia ahir a la COPE.

Per Bono, ‘qui colpegi il·lícitament la constitució ha de fracassar estrepitosament’. Per això desitja que el PSC prengui posició en favor de la unitat de l’estat espanyol; i que sigui expulsat del PSC qui defensi el dret de decidir i no sostingui la unitat d’Espanya.

Per Daniel Fernàndez, les paraules de Bono són més pròpies de la FAES

La resposta als dos dirigents del PSOE, l’ha feta el secretari d’organització del PSC, Daniel Fernàndez, per qui les paraules de José Bono són ‘més pròpies d’un dirigent de la FAES que no pas d’un destacat ex-dirigent del PSOE… Jo no m’atreviria a dir mai al PSOE que expulsés de les files un dirigent que no estigués d’acord amb la separació entre l’església i l’estat’. I quant a Rubalcaba, ha rebaixat la importància de les seves paraules dient que el PSC i el PSOE compartien l’essència de l’encaix entre Catalunya i Espanya, que és de reformar la constitució espanyola i d’avançar cap a un estat federal.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any