Cultura democràtica

VilaWeb
Redacció
26.10.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Gala Pin, activista i membre de X.net, ja va ser, el maig del 2011, a l’Internauta per parlar-nos de la incidència de Twitter, Facebook i els telèfons mòbils en les anomenades ‘primaveres àrabs’; també de l’impacte del recurs intensiu de les xarxes socials en el moviment de protesta ciutadà del 15-M. Avui la tenim com a membre de X.net, una plataforma barcelonina que propugna models de difusió cultural i de gestió dels drets d’autor alternatius. Des de fa quatre anys organitza el Fòrum de Cultura Lliure, un congrés internacional d’organitzacions i d’experts en cultura compartida, que serveix tant per difondre experiències com per establir una estructura de coordinació i de solucions global. La reunió, que es fa avui i demà a l’Arts Santa Mònica de la Rambla, presenta dos grans punts de debat: les alternatives de la creació respecte de la rigidesa dels drets d’autor i la democràcia a l’era digital.

En concret, el programa d’avui tracta dels models sostenibles per al sector creatiu, amb exemples pràctics en el periodisme (a càrrec de Vicent Partal), l’ensenyament (Freeangle) i el sector editorial (Bookcamping); també s’hi presentarà un dossier sobre el micromecenatge (‘Crowdfunding: model per a empoderar-se en el context actual o gestió de la misèria?’).

A la tarda, X.net, LaQuadratureDuNet i Richard Stallman parlaran de ‘l’agenda positiva sobre la reforma dels drets d’autor a Europa’, i l’advocat Carlos Sánchez Almeida tractarà dels ‘ciberdelictes’ com a excusa per a controlar la xarxa.

La jornada de dissabte girarà entorn de la democràcia a l’era digital, amb debats sobre la transparència, el periodisme i la llibertat d’informació i la democràcia en xarxa. En aquest cas es farà una anàlisi del paper dels nous mitjans en el procés constitucional i de regeneració política d’Islàndia.

· El podeu escoltar en format mp3.

· Podeu descarregar el podcast de l’Internauta a VilaWeb o a l’iTunes.

· També podeu escoltar-lo a través d’algunes ràdios locals i a la Xarxa.

L’Internauta s’emet a VilaWeb, cada divendres a la tarda.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any