Presentació del primer diccionari sonor de dubtes del català oral

  • Dels professors de la UAB, David Paloma i Mònica Montserrat, i del professor de la UPV, Josep À. Mas

VilaWeb
Redacció
25.10.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Diccionari de dubtes del català oral (DDCOR) és el primer diccionari digitalitzat, sonor, de l’estàndard oral de la llengua catalana. Cadascuna de les 2.600 entrades que conté inclou la pronúncia recomanada en cada una de les cinc varietats del català, segons que expliquen els professors de la UAB, David Paloma i Mònica Montserrat, i el professor de la UPV, Josep À. Mas, que en són els autors.

La novetat del diccionari està a aprofitar les tecnologies de tractament digital i de consulta en web de fitxers sonors, plataforma idònia per a la llengua oral perquè impliquen el pas de la transcripció a la mostra directa. Cada entrada inclou l’exemple de la pronunciació recomanada en cadascuna d’aquestes varietats, la norma ortoèpica, amb informacions complementàries. El diccionari, publicat a internet, és obert a la consulta de tothom.

Les etiquetes explicatives, d’intenció didàctica, serveixen de material d’autoaprenentatge, d’acord amb les directrius de l’Espai Europeu d’Educació Superior.

Els autors han comptat amb la col·laboració d’especialistes en la matèria, com els professors Miquel Àngel Pradilla, Joan Veny, Gabriel Bibiloni i Imma Creus, i s’han basat principalment en les institucions normatives oficials: l’Institut d’Estudis Catalans i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. En són les fonts principals la ‘Proposta per a un estàndard oral de la llengua catalana I. Fonètica’ (IEC, 1990) i el ‘Diccionari ortogràfic i de pronunciació del valencià’ (AVL, 2006). També han tingut en compte obres divulgatives com el ‘Diccionari de pronunciació en català’, d’Albert Rico i David Paloma, i el ‘Llibre d’estil per als mitjans audiovisuals en valencià’, editat per l’Acadèmia Valenciana.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any