Vic encén l’estelada

  • L'ANC insta a treballar avui per la independència · Creix el nombre d'empreses i institucions que avui no fan festa

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
12.10.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’estelada de foc d’ahir al vespre a la plaça Major de Vic amb més de set mil espelmes es va començar a encendre a les vuit i abans de les deu ja eren totes enceses.

Aquesta acció de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), la va voler fer expressament la vigília del dia de la hispanitat ‘per demostrar que el sentiment independentista és més viu que mai’.

L’estelada es va fer amb set mil espelmes i la col·laboració de més de vuitanta voluntaris. Mentrestant, hi hagué actuacions musicals, de dansa i de poesia a càrrec d’una vintena de formacions i d’artistes d’Osona.

També hi van participar, amb sengles parlaments, el coordinador de l’ANC de Vic, Jordi Ponsa, el batlle de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal, i la presidenta de l’ANC, Carme Forcadell.

L’ANC ja havia organitzat un acte similar a Barcelona el 8 de setembre. Llavors va encendre una estelada al bell mig de la plaça de Catalunya com a convocatòria a la manifestació de la Diada.

12 d’octubre, dia feiner

L’ANC no fa festa avui, i ha organitzat la campanya ’12 d’octubre, dia feiner. Jo no faig festa’ amb accions simbòliques per a continuar treballant per la independència. A Barcelona, per exemple, les assemblees territorials faran una jornada de treball al parc de la Ciutadella. També es faran actes al Montgrí, a la Garriga i a Sant Elies. L’ANC promou l’etiqueta de Twitter #12octdiafeiner perquè s’hi apleguin tots els missatges. L’altra etiqueta que acostuma a circular força cada 12 d’octubre és #resacelebrar.

De fet, com més va, més empreses, entitats i institucions treballen el 12 d’octubre. Òmnium Cultural, per exemple, obre les oficines per tercer any consecutiu i demana a la societat civil catalana que ajudi a convertir el dia d’avui en una jornada reivindicativa en favor de l’estat propi.

Alguns ajuntaments treballen

L’Ajuntament de Seva va ser el primer d’anunciar que treballaria el 12 d’octubre i, més tard, els ajuntaments del Brull, de Calldetenes, de Sant Pere de Torelló, de Celrà i de Viladamat s’hi van sumar ‘per coherència nacional i sentit comú’. Els ajuntaments de Celrà i de Viladamat, tots dos regits per la CUP, substitueixen els festius del 12 d’octubre i del 6 de desembre pels dies 23 d’abril i 9 d’octubre, Diada del País Valencià, ‘una data representativa de la unitat dels Països Catalans’.

Els serveis públics, crítics amb la celebració

Alguns centres educatius no tanquen. Els alumnes de l’IES de la Llauna, de Badalona, per exemple, diuen que no tenen res a celebrar, ateses ‘les circumstàncies que viu Catalunya’, i dotze professors s’hi han sumat. No obstant això, aquest centre no farà activitats lectives, sinó activitats alternatives, projeccions de documentals, etc. Tampoc la direcció de l’escola de Montellà no fa festa, i tant mestres com pares li fan costat. En total, més d’una dotzena de centres escolars han decidit obrir avui i fer activitats especials. El SEPC de la Universitat de Girona ha instat els estudiants a no fer festa i ha demanat que les activitats lectives d’ahir (que hi hagué vaga) es fessin avui.

Solidaritat Catalana ha demanat a totes les universitats catalanes que aquest dia facin classes, si no és que volen celebrar una festa contrària a valors com la pau, la pluralitat, la tolerància i el diàleg.

Una desena de treballadors del CAP de Sarrià de Ter, entre els quals la directora, tampoc no se senten identificats amb el motiu de la festivitat. L’impulsor d’aquesta iniciativa, Jordi Taberner, ha declarat: ‘No pengem pancartes, però és evident que volem deixar clar que no farem festa perquè no ens ve de gust celebrar res.’

Algunes empreses també obren

La Generalitat de Catalunya va marcar aquest dia com un dels festius d’obertura comercial. I és per això que petits comerços i molts supermercats d’Esclat i Bon Preu obren.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any