NotÝcies

Dimecresá 10.10.2012á 22:58

BBC: 'IndependŔncia escocesa, llišons catalanes per Caled˛nia?'

El periodista Niall O'Gallagher explica que la negativa espanyola a millorar el finanšament ha estimulat l'independentisme catalÓ

Men?ame
 

La BBC toca en un article del periodista Niall O'Gallagher el cas català per explicar una mica l'evolució del procés d'independència d'Escòcia. El periodista ha parlat amb l'ex-president Jordi Pujol, que opina que el suport a la independència d'Escòcia podria créixer, si els votants no tenen l'opció de votar en favor de més poder i de més competències dins el Regne Unit.

O'Gallagher explica que el govern català convocarà un referèndum sobre la independència després de la negativa de Madrid a oferir més autonomia fiscal. De fet, l'acord anunciat pel govern britànic i l'escocès deixarà fora del referèndum del 2014 la pregunta sobre la restitució de més competències.

La BBC recorda que Pujol va ser ferotgement contrari a la independència durant molts anys. 'Però des que va abandonar la presidència Pujol ha canviat d'idea i ara dóna suport a un estat independent per a una regió que té set milions i mig d'habitants', diu O'Gallagher.

'El sentiment independentista ha crescut com a resultat de la crisi financera i de la frustració per l'actitud del govern espanyol i dels tribunals envers la llengua catalana', continua. 'L'Onze de Setembre, diada nacional catalana, un milió i mig de persones van sortir als carrers de Barcelona demanant independència... L'endemà el president català i líder del partit de Jordi Pujol, Artur Mas, va anar a Madrid per demanar més autonomia fiscal. El president espanyol, Mariano Rajoy, va dir que no. I ara Mas ha convocat eleccions i ha anunciat un referèndum sobre la independència, una cosa prohibida per la constitució post-Franco'.

'Vell observador de la política escocesa, el senyor Pujol, em va explicar que la renúncia d'Espanya a oferir més poder ha fet créixer el suport a la independència. I amb l'acord entre Escòcia i el Regne Unit que exclou l'opció de més autonomia per a Holyrood [seu del Parlament d'Escòcia], pensa que pot passar igual que a Catalunya.'