La premsa mundial, pendent del Camp Nou

  • Mitjans com la CNN i el The Independent es fixen en el minut 17:14 del partit d'avui i relacionen el club amb el catalanisme

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
07.10.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El partit entre el Barça-Madrid d’avui ha generat més expectació que mai. Enguany s’hi han acreditat quasi set-cents professionals de trenta països diferents, i la premsa mundial ja fa dies que també fa bullir l’olla amb la crida per un Camp Nou independentista. I molts estan pendents del minut 17:14; la CNN se’n fa ressò, i també el diari The Independent, que fa un repàs pel vincle històric que hi ha entre el Barça i el catalanisme.

I hi dedica també un ampli reportatge la revista Sports Illustrated, que parla amb Cesc Fàbreas i Gerard Piqué. La rivalitat entre Barça i Madrid és més política’, diu Piqué. Piqué ha matisat al seu Twitter les seves declaracions. Ara diu: ‘Jo només vaig dir que el Barcelona-Madrid cada vegada s’associa més a un Catalunya-Espanya i que això no hauria de ser així. Només és un partit de futbol’ I afegeix: ‘Quines ganes que té la gent de malinterpretar les meves declaracions per crear més crispació just abans del clàssic’.

Les paraules de Piqué, tal com les recull la revista, eren aquestes: ‘La rivalitat és realment dura, i no només per qüestions futbolístiques entre el Barça i el Madrid. És més política. Aquí a Barcelona som a Catalunya, i per a molta gent Catalunya és un país. La rivalitat és també Catalunya-Espanya, no només Barça i Madrid. Per això en cada partit hi ha tanta tensió, i moltes topades’. Piqué també diu que potser n’hi ha massa, de tensió. ‘Em sembla que ens hauríem de calmar una mica’.

El reportatge de Sports Illustrated diu que per molts dels set milions de catalans el Barça és un símbol de la identitat de Catalunya i del desig d’independència. ‘Mentrestant, per milions de persones el Madrid és un símbol de Castella i d’Espanya, un equip que fou el favorit del dictador Francisco Franco’. I puntualitza: ‘És més complicat, és clar. Hi ha hagut molta gent en el Madrid que ha odiat Franco, i també hi ha hagut dirigents del Barça que han estat de dretes’.

Pendents del minut 17:14

‘Aquest diumenge, en el partit entre el Barça i el Madrid, ‘El Camp Nou esclatarà amb el cant dels Segadors al minut 17 i 14 segons, per recordar l’11 de setembre de 1714’, destaca la CNN, que constata que el desig d’independència dels catalans és cada vegada més profund.

‘El partit  contra el Real Madrid, un club que ha estat tant de temps el sinònim dels governants d’Espanya i de la seva reialesa, proporciona una oportunitat commovedora per expressar la causa catalana als poders de Madrid’, explica la cadena nord-americana, que entrevista el periodista esportiu de Catalunya Ernest Macià. ‘Per cada euro que Catalunya dóna a Espanya, només en rep 57 cèntis. Hi ha un sentiment d’injustícia amb el sistema fiscal’, diu Macià, que recorda els atacs a la política lingüística i al català a l’escola.

La CNN destaca també el suport a la independència de Catalunya expressat per Pep Guardiola mitjançant un vídeo enregistrat des de Nova York i que es va fer públic en la manifestació de l’Onze de Setembre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any