Vic se suma als municipis que exigeixen el retorn dels papers de Salamanca

  • EWs van reunir ahir a Barcelona per reclamar al Ministeri de Cultura la restitució dels documents

VilaWeb
Redacció
05.10.2012 - 19:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquest dijous, la Comissió de la Dignitat i representants polítics de deu ajuntaments catalans, entre ela quals Vic, han reclamat la restitució dels papers de Salamanca al Ministeri de Cultura. Ha estat en un acte que ha tingut lloc a l’Arxiu Històric de Barcelona, al qual hi ha participat la primera tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Vic, Anna Erra.

Els ajuntaments de la ciutat de Barcelona, Igualada, Moià, Reus, Sant Joan Les Fonts, Sort, Tarragona, Valls i Vic s’han reunit amb la Comissió de la Dignitat per exigir el retorn dels documents de la seva propietat que encara tenen a l’arxiu de Salamanca.

Aquests papers van ser requisats pel franquisme durant la Guerra Civil. En les darreres cerques, a banda dels d’aquesta ajuntaments, també s’han detectat alguns documents que són dels consistoris de Sallent, Sant Cugat del Vallès, Vilanova de Segrià i Vilanova i la Geltrú.

La Comissió de la Dignitat promou la reclamació del retorn dels documents de diversos ajuntaments catalans, davant el fet que el Ministeri de Cultura es nega a retornar-los argumentant que no està previst dins la llei del retorn dels documents de Catalunya. En aquest sentit, la Comissió per la Dignitat considera que la llei reconeix que la Generalitat està formada per totes les institucions catalanes, inclosos els ajuntaments, tal com estableix l’article 2 de l’Estatut. A més, la Comissió requereix que s’obri l’arxiu de l’antic govern civil per tal que un grup de tècnics de l’Associació d’Arxivers de Catalunya puguin analitzar si a més dels documents apareguts i retornats el 2010 n’hi ha més.

Finalment, la Comissió per la Dignitat considera que el Ministeri entorpeix la restitució dels documents requisats a Catalunya i ho posarà en coneixament de la Comissió dels Drets Humans de les Nacions Unides, a Ginebra, i del Consell Internacional d’Arxius per incomplir els tractats internacionals com el Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any