L’eurocambra es comença a revoltar contra Vidal-Quadras

  • El flamenc Guy Verhofstad (liberals) diu que les declaracions recorden 'els dies més foscos del segle XX' · Daniel Cohn-Bendit i Rebecca Harms (Verds-ALE) les qualifiquen d'escandaloses'

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
04.10.2012 - 19:11

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El cap dels eurodiputats liberals i ex-primer ministre belga, el flamenc Guy Verhofstad, ha condemnat les declaracions d’Alejo Vidal-Quadras, amenaçant d’enviar la guàrdia civil a Catalunya. ‘Recorden els dies més foscos del segle XX’, ha dit Verhofstadt. I ha afegit: ‘Parlant de la possibilitat de repressió violenta contra una part de la població, aquestes paraules entren en la mateixa categoria que les actuacions indefensables dels règims de la primavera àrab que han intentat reprimir la voluntat dels ciutadans mitjançant la força’.

I acaba dient: ‘Aquesta mena de declaracions imprudents enterren tot allò pel que han lluitat els demòcrates en els últims seixanta anys i no tenen lloc en la vida política d’avui, i estan fora de lloc dins la UE actual’.

L’eurodiputat, Guy Verhofstadt, va ser primer ministre de Bèlgica durant una dècada, entre el 1999 al 2008.

Per la seva banda, els co-presidents del grup parlamentari dels Verds-ALE al Parlament Europeu, Daniel Cohn-Bendit i Rebecca Harms, han enviat una carta (PDF) al president de l’Eurocambra, Martin Schulz, en què qualifiquen les declaracions de Vidal-Quadras d’escandaloses’ i demanen que la Conferència de Presidents debati l’assumpte en la pròxima reunió a Estrasburg.

El president de l’eurocambra es pronuncia

El president del Parlament Europeu, Martin Schulz, va dir que no podia prendre mesures disciplinàries contra el vice-president Alejo Vidal-Quadras per les seves declaracions. En una nota inusual publicada al seu web, Shulz considera que seran els catalans els que castigaran Vidal-Quadras per les seves declaracions. I defensa que els valors fonamentals de la Unió Europea són la llibertat d’expressió i el respecte al dret dels ciutadans a manifestar-se pacíficament.

A més, Shulz reconeix haver rebut més de quaranta mil cartes sobre la qüestió des de divendres. Com que no pot respondre individualment a tots els remitents, publica la carta que ha enviat als eurodiputats que li han demanat que prengui decisions sobre Vidal-Quadras:

‘Honorables membres, estimats col·legues,

Gràcies per la vostra carta cridant la meva atenció per les recents declaracions fetes pel vice-president Alejo Vidal-Quadras.

Com sabeu, aquesta cambra està completament compromesa amb el principi de llibertat d’expressió, així com el respecte del dret de tots els ciutadans europeus de manifestar-se pacíficament.

En primer lloc, puc assegurar-los que les declaracions no van ser fetes per Vidal-Quadras en qualitat de vice-president del Parlament Europeu. Reflecteixen una opinió personal feta en un context polític nacional.

No obstant això, no em pertoca com a president del Parlament Europeu jutjar el contingut de les declaracions fetes per un membre ni prendre mesures disciplinàries. Pertoca als votants catalans valorar aquesta declaració.

Cordialment,

Martin Schulz’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any