Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimecres  03.10.2012  08:23

Els catalans, presoners d'Espanya, al New York Times

Els periodistes Jaume Clotet i Ricard Gonzàlez expliquen les causes de l'augment independentista en el diari nord-americà

Men?ame
 

El New York Times publica avui un article dels periodistes Jaume Clotet i Ricard Gonzàlez, titulat 'Spanish prisoners' ('Presoners espanyols'), en què expliquen les raons per les quals l'independentisme ha arribat a ser majoritari a Catalunya. Exposen l'espoliació fiscal que pateix Catalunya, els incompliments del govern espanyol, 'la humiliació de demanar un rescat' a l'estat, els atacs a la llengua i les amenaces per part del govern espanyol a l'obertura d'un procés democràtic cap a l'estat propi.

'Catalunya representa al voltant d'una quarta part de les exportacions espanyoles. Però per cada euro que els catalans paguen en impostos, només 57 cèntims s'inverteixen a la regió. Abans d'impostos, Catalunya és la quarta comunitat autònoma més rica; després d'impostos, que cau a la novena - una forma de redistribució forçada sense parangó a l'Europa contemporània', expliquen en l'article.

Però no restringeixen a l'àmbit econòmic les raons de l'augment de l'independentisme: recorden també el procés de l'estatut, les campanyes per boicotar productes catalans, la impossibilitat d'una Espanya federal i ara la recentralització de l'estat i l'acusació a les comunitats autònomes de ser les responsables del dèficit de l'estat.

Recorden, a més, que el nacionalisme català és cívic, 'a diferència del nacionalisme ètnic que sovint ha estat una plaga a Europa. De fet, la majoria dels dos milions d'espanyols que van emigrar a Catalunya els anys 1960 i 70, s'han integrat plenament avui i molts d'ells tenen ideals secessionistes'.

També argumenten la major viabilitat econòmica dels estats petits en la Unió Europea, i remarquen que els espanyols i els catalans, amb un estat català, continuaran essent membres d'una comunitat de nacions, i que els vincles econòmics i culturals més importants es preservaran.

Però observen que, 'en canvi, hi ha les amenaces per part del govern espanyol, a diferència de la posició que ha tingut el govern britànic, que s'ha avingut a negociar amb el primer ministre escocès, Alex Salmond, la celebració d'un referèndum el 2014.'