NotÝcies

Diumengeá 30.09.2012á 12:30

Aljazeera dedica un reportatge en profunditat sobre l'independentisme catalÓ

La cadena televisiva continua fixant-se de prop en el procÚs sobiranista de Catalunya

Men?ame
 

Quinze dies després d'emetre un debat en directe sobre la independència de Catalunya (transcripció i traducció), la cadena Aljazeera publica avui a la portada un reportatge en profunditat titulat 'Els catalans pressionen per la seccessió d'Espanya'. Al reportatge es fa una anàlisi de la situació política actual, a partir dels darrers esdeveniments, i es busquen les claus de l'independentisme actual. L'article dóna la paraula al diputat de SI Alfons López Tena, el filòsof Josep Ramoneda i el president del IEC, Salvador Giner, a més del professor d'economia de la Universitat d'Edimburg, Jose Vicente Rodriguez Mora, i el sociòleg i politòleg de la Universitat de Cambridge, Thomas Jeffrey Miley.

El periodista Sam Bollier es comença preguntant si 'Catalunya podria esdevenir el futur nou estat del món' i es respon que 'amb una cultura, una història i una llengua pròpies, s'encara a altes barreres per a convertir-se en un país del tot independent'. 'Això no ha aturat', afegeix, 'que el creixent moviment independentista no ho intenti.' En aquest sentit, Bollier recorda el vot de dijous passat al Parlament de Catalunya, on una gran majoria va decidir fer un referèndum sobre la independència després de les eleccions del 25 de novembre.

El periodista també recorda que una enquesta del juny atorgava un suport a la independència del 51%, i la multitudinària manifestació de l'Onze de Setembre, amb entre 600.000 i 1,5 milions de persones ('entre el 8% i el 20% de la població'), als carrers de Barcelona.

Notícies relacionades:

La independència de Catalunya, a al-Jazeera (6-9-2012)

Vídeo: El debat sobre la independència a Aljazeera (18-9-2012)

El debat sobre la independència a Aljazeera, transcrit i traduït al català (21-9-2012)